Temizlik Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Temizlik Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Özellikle Türk kadınlarında sıklıkla görülen psikolojik durumlardan biri de temizlik hastalığıdır. Obsesif Kompulsif olarak bilinen temizlik hastalığı nedir? Temizlik hastalığı hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik.

31.05.2019-11:21 - (Son Güncelleme: 31.05.2019-11:03)

Aşırı evhamlı, endişe ve takıntıları olan ve bunların meydana getirdiği sıkıntıları ortadan kaldırrmak için kişinin çeşitli eylemler yaptığı hastalığa Obsesif Kompulsif Bozukluk denir. Takıntılar daha çok temizlikle ilgili takıntılardır. Peki temizlik hastası olduğunuzu nasıl anlarsınız ve bundan kurtulmak için ne yapmalısınız? Sizin için derledik.

TEMİZLİK HASTALIĞI BELİRTİLERİ  

Temizlik hastalığında kişi; kendisinin, elbiselerinin ya da ev ve evdeki tüm her şeyin kirlendiğini, tozlandığını ya da mikrop bulaştığını düşünür hisseder. Bunun sonucunda şu davranışlar ortaya çıkar:

Gün içinde devamlı olarak elleri yıkama isteği, banyoda duş alma süresinin 1 saat ve üstünde olması. Tuvalette uzun süre kalma, elleri yıkamada aşırı sabun ve dezenfekte eden ürünlerin kullanımı. Günlük giyilen giysileri eve girer girmez çıkarıp makinaya atma, market alışverişlerinde eve gelir gelmez yıkama, günlük yapılan temizliği aylık gibi yapma durumları, aylık gelen yüksek tutardaki su faturaları bu hastalığın belirtileri arasında yer alır.

Tedavi için muhakkak psikiyatriye başvurmak gerekir. Psikiyatrik tedavi biraz uzun ve zaman alıc bir süreçtir. Tedavide antidepresan ilaçlarla beraber çeşitli psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal