Soka Nedir? Nasıl Yapılır? İşte Soka Tarifi ve Yapılışı

Soka, Boşnak mutfağına özgü sütlü-kaymaklı bir turşu türüdür. Kahvaltılık veya turşu, meze olarak sofralarda kendine yer bulur.

05.03.2020-11:18 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-11:09) Soka Nedir? Nasıl Yapılır? İşte Soka Tarifi ve Yapılışı

Soka; temelinde Kırklareli mutfağındaki sütlü biber turşusu, Edirne mutfağında katık, akça katık, uynuk, kaşarak gibi isimlerle anılan sütlü turşularıyla büyük benzerlik taşır. Fakat kullanılan malzeme ve birkaç püf noktasıyla aralarında farklar vardır.

Soka turşusunda kullanılan biberin cinsi yöreye özgüdür. Yugoslav biberi veya Boşnak biberi denilen bir çeşit biber kullanılır. Ülkemizde son senelerde Yalova civarında yetiştirilerek pazarlara sunulmaya başlanan bu biber, dolmalık bibere benzer. Ama şekil itibariyle ucu sivri konik ve daha etlidir. Rengi sarıya dönen açık yeşil bir biber çeşididir. Bu biberden bulunamadığı takdirde daha küçük boyutlardaki renkli dolmalık biberlerle de sonuç elde edilebilir.

Soka hazırlanırken kullanılan diğer malzeme ise taze süt kaymağıdır. Akışkan kıvamdaki kaymak, sokanın lezzetine kendine has bir kimlik katar. İçerisinde kullanılacak peynir, isteğe bağlı olarak seçilebilir. Beyaz peynir veya lor türünden bir peynir yakışacaktır. Soka, serin bir yerde muhafaza edilmelidir. 20-30 gün gibi bir sürede de tam kıvamını alır. Bu süreçte turşuda taşmalar görülebilir. Bunun için saklama koşullarında kavanoz altına tepsi konulması iyi olacaktır.

MALZEMELER

Boşnak biberi

1 lt keçi veya koyun sütü

1/2 lt süt kaymağı

750 gr beyaz peynir

Tuz

NASIL YAPILIR?

Biberleri kapak kısmından açarak tohum yataklarını temizleyin. Temizlediğiniz biberleri iyice yıkayıp süzdürün ve biberleri kağıt havlu ile kurulayın. Biberlerin içini elinizle güzelce tuzlayıp bir tepsiye dizin. Üzerini kuru bir örtüyle kapatıp ertesi güne kadar bekletin. Ertesi gün, önce sütü litre başına 1 yemek kaşığı kadar tuz ile kaynatın. Fakat tuz miktarını ayarlarken kullanılacak peynirin tuzunu da göz önünde bulundurun. Süt kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Bu sırada bir gün önce tuzladığınız biberlerin, beklemeyle oluşan fazla suyunu alın. Peyniri ve kaymağı derin bir kaba koyun. Bir bardak kadar ılık süt ekleyip çatalla ezerek homojen şekilde birbirine karışmasını sağlayın. Bu aşamada tüm malzemeyi blender kullanarak karıştırabilirsiniz. Elde edilen peynir karışımını biberlerin içine doldurarak kavanozlara fazla sıkıştırmadan dizin. Artan iç malzemeden ekleyerek eksik kısımları süt ile doldurabilirsiniz. Kavanozu bez ile sararak bir gün  boyunca mayalanmanın başlaması için bekletin. Daha sonra buzdolabına veya güneş görmeyen serin bir yerde 20-30 gün arası bekletin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal