Sivilceleri Asla Sıkmayın!

Sivilce herkes için can sıkıcı bir durumdur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Karakoca, sivilce ve akne oluşumunu tetikleyen faktörlerden birinin stres olduğu söyledi. Karakoca, sivilceleri sıkmak konusunda uyarılarda bulundu.

31.01.2019-10:55 - (Son Güncelleme: 31.01.2019-10:49) Sivilceleri Asla Sıkmayın!

Sivilce herkes için can sıkıcı bir durumdur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Karakoca, sivilce ve akne oluşumunu tetikleyen faktörlerden birinin stres olduğu söyledi. Karakoca, sivilceleri sıkmak konusunda uyarılarda bulundu. İşte detaylar...

Her Yaşta Görülür

Özellikle ergenlik döneminde sık karşılaşılan cilt hastalıklarından biri olan sivilce, hem kadında hem erkekte her yaşta görülüyor. Toplumun yüzde 80′ini etkileyen sivilcenin ergenlik döneminde görülme oranı ise yüzde 90-95'lere kadar çıkmaktadır. Sigara kullanımı, stres ve bilinçsiz diyetlerin de sivilce oluşumuna neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Karakoca, "Akne, sıklıkla yüz olmak üzere derinin yağlı bölgelerine sırt, göğüs, omuz ve kol üst bölgelere yerleşir."diyerek belirtti.

Sivil Nasıl Olur?

Aşırı üretilen yağ, kıl folikülünün içinde birikir ve follikülün tıkanma ve komedonlara neden olma ihtimali artar. Yağ bezi kanalı tıkanıp ve içi yağ ile dolduğunda bu bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur. Bakterinin ürettiği kimyasallar follikül içinde ve cilt yüzeyinde inflamasyona (iltihap, kızarıklık, şişlik, ağrı) neden olur. Sonuç olarak farklı klinik özelliklere sahip sivilce tipleri ortaya çıkar. Bazen siyah ya da beyaz noktalar şeklinde bazen ise kırmızı kabartılar ve iltihaplı sarı-yeşil uçlu kabartılar ortaya çıkar.

Sivilceyi Sıkmak Cilde Zarar Verir

Stresin akneyi alevlendirebileceğini belirten Dr. Karakoca, "Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceleriniz artabilir. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, sivilceler çoğalabilir. Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verir hem de sivilcelerin artmasına neden olur." dedi.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal