Sezaryen Doğum ve Otizm

Yapılan bir araştırmaya göre sezaryen doğum ile dünyaya gelen bir bebek normal doğuma oranla otizm riski yüzde 33 daha fazladır. Yanı sıra sezaryen doğum ile dünyaya gelen çocuklarda dikkat eksikliğinin de yüzde 17 daha fazla olduğu görülmüştür.

03.04.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-10:56) Sezaryen Doğum ve Otizm

ABD'de tıp uzmanları ve farklı birçok alandaki bilim insanının yürüttüğü ve bir dergide yayımlan araştırmada toplam 20 milyon doğum üzerine yapılan eski araştırmalar incelendi.

Stockholm'daki Karolinska Enstitüsü'ndeki sinir bilimi doktoru ve araştırmaya öncülük edenlerden Tianyang Zhang'a göre daha önce yapılan araştırmalar, sezaryen ile doğanların uzun vadede daha fazla astım ve obezite gibi sağlık problemleri yaşadıklarını ortaya koymuştu fakat son yapılan araştırma ile iddia edilenin aksine, obsesif-kompulsif bozukluk ya da yeme bozuklukları ile sezaryen doğumlar arasında herhangi bir bağ kurulamamıştır.

Araştırmada sezaryen doğumlarla otizm arasında bir bağlantı olduğu ortaya konulmuş olsa dahi ikisi arasında şimdilik sebep-sonuç ilişkisi kurulamayacağına dikkat çekilmektedir.

OTİZM NEDİR, NASIL FARK EDİLİR? TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

ABD’i uzman Dr. Aaron B. Caughey, sezaryenin neden olduğu sağlık problemleriyle alakalı pek çok tez bulunsa da bu alanda yapılan araştırmalar için yeteri kadar kaynak sağlanmadığı için daha çarpıcı araştırmaların yapılamadığını ifade ediyor.

Ayrıca sezaryen doğum bir anneyi, bebeğini ya da her ikisini de kurtaran bir çözümdür.

Fakat Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı bir sağlık uzmanı Dr. Ana Pilar Betran, "30 yıl önce uzun vadede astım veya obezite gibi sorunlarla ilgilenmiyorduk. Kısa vadede tek amacımız anne ve bebeğinin sağlığının korunmasıydı" ifadelerini kullanarak doktorların kısa vadeli problemlere yoğunlaştıkları eleştirisinde bulunuyor.

Türkiye, dünyada sezaryen oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 1985 yılından günümüze kadar uluslararası tıp çevrelerinin kabul ettiği makul sezaryen oranları yüzde 10 ila 15 arasında değişmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Lale Say. "Türkiye'de Dominik Cumhuriyeti ve Brezilya'nın ardından yüzde 55'lere varan sezaryen oranı var," şeklinde ifadelerde bulundu.

Aslında doğumların sadece yüzde 13'ünde tıbbi müdahaleye gerek olduğunu belirten Say, bu yönden bakıldığı zaman Türkiye'deki sezaryen oranlarının kaygı verici olduğuna dikkat çekiyor.

  • Türkiye sezaryen ile doğumda Avrupa'da ilk sırada,
  • Sezaryen doğum oranı artıyor; gelir seviyesi düşük olan aileler bu imkândan yararlanamıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Sezaryenle doğuma karşıyım’’ açıklaması yapmış, eşi Emine Erdoğan da bu konuda kampanya başlatmıştı.

Sağlık Bakanlığı ise normal doğum yerine gerek olmadığı halde sezaryenle doğum yaptıran doktor için cezai işlem uygulanacağına dair ihbarda bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal