Sert Poğaçalar Nasıl Yumuşatılır?

Hamur işi, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Oldukça severek tükettiğimiz hamur işleri, çok fazla çeşide sahiptir. Poğaça da en sevilen hamur işlerinden biridir. Peki sert poğaçaları nasıl yumuşatabiliriz?

26.02.2019-09:43 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-16:51) Sert Poğaçalar Nasıl Yumuşatılır?

Hamur işi, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Oldukça severek tükettiğimiz hamur işleri, çok fazla çeşide sahiptir. Poğaça da en sevilen hamur işlerinden biridir. Peki sert poğaçaları nasıl yumuşatabiliriz? İşte yanıtı...

SERT POĞAÇALAR NASIL YUMUŞAR?

Nemli bir bez yardımıyla poğaçaları yumuşatabilirsiniz. Bu işlem için poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle örtünüz. Nemli bez poğaçanın yumuşamasını sağlayacaktır.

Uygun bir tavanın içerisine 2 ile 3 damla su koyun ve sertleşmiş poğaçaları da tavanın içerisine alın. Poğaçaların suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayın.

Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine koyun ve buzluğa yerleştirin. Donduktan sonra buzluktan çıkarın. Buzlar çözüldükten sonra tavada veya tost makinesini üzerine basarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Sert poğaçaların üzerini sudan geçirin ve cam bir tabağa yerleştirip mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ısınan poğaçalar yumuşayacaktır.

Pişirdikten sonra beklenenden çok daha sert olan ya da beklediği ve hava ile temas ettiği için bir süre sonra sertleşen poğaçalar, yeniden ilk günkü tazeliğine kavuşturulabilmektedir. Bunun için birtakım yöntemler mevcuttur.

NEMLİ BEZLE POĞAÇA YUMUŞATMA YÖNTEMİ

Fırında uzun süre kaldığı için, kullanılan malzemelerden kaynaklı ya da hamur kıvamı nedeniyle sert olan poğaçalar, nemli bir bez kullanılarak yeniden yumuşak bir hale getirilebilir. Bunun için izlenecek adımlar aşağıda belirtilmiştir:

Poğaçalar piştikten hemen sonra soğumasını beklemeden nemli bir bezle tepsinin üzeri örtülür. Bezin çok ıslak değil nemli bir halde olması önemli bir ayrıntıdır.

Tepsi bezle iyice sarılmalı ve hava ile temas etmemelidir. Bunun için kullanılacak olan bez, büyükçe seçilmelidir.

Bir süre bu şekilde bekleyen poğaçalar, yumuşacık olacaktır. Bu yöntem çok sert olan börekler için de sıklıkla kullanılan pratik bir yöntemdir.

Poğaçalar çok sertse, nemli bezle bekletme süresi biraz daha uzatılabilir. Arada sırada sertlik dereceleri kontrol edilmelidir. Poğaçalar arzu edilen yumuşaklığa geldiğinde bez artık kaldırılabilir.

TAVAYLA YUMUŞATMA

Fırından daha önceden çıkarılmış, artık soğumuş ve hava ile temas ettiği için de sertleşmiş olan poğaçalar, tavaya konularak da yumuşatılabilmektedir. Ancak poğaçalar doğrudan tavaya konup altı yakılmamalıdır. İlk olarak poğaçalar tavaya dizilmeli, daha sonra tavaya biraz da su ilave edilmelidir. Su miktarı bu aşamada önemlidir çünkü çok fazla su eklenmesi poğaçaların hamur olmasına ve dağılmasına yol açabilir. Suyun miktarı az olursa, bu defa da poğaçaların yanma ya da tabanlarının tavaya yapışma riski ortaya çıkar.

Su eklenen ve içinde poğaçalar bulunan tava, ağzı kapalı şekilde ocağa konur ve altı en düşük ısıda açılır. Birkaç dakika sonra poğaçalar kontrol edilmeli, yumuşama istenen derecede gerçekleştiğinde, ocak kapatılmalıdır. Halen yumuşamayan poğaçalar için işlem bir kez daha tekrarlanmalıdır. Aynı yöntem fırında da denenebilir.

Bunun için bir kâseye bir miktar su konur, ancak kase fırında çatlamaya karşı dayanıklı olmalıdır. Poğaçalar tepsiye dizilir ve su da fırının içine yerleştirilerek fırın çalıştırılır. Bir süre sonra poğaçalar istenen şekilde yumuşayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal