Selülit Oluşumuna Karşı Beslenme Önerileri

Genellikle bacak ve kalça bölgesinde görülen selülit, deri altında düzensiz ve aşırı yağ birikmesinden dolayı oluşmaktadır. Peki, selülite karşı alınması gereken önemler nelerdir? Selülitten kaçınmak için nasıl beslenmek gerekir? Detaylar haberimizde…

06.10.2020-14:35 - (Son Güncelleme: 06.10.2020-14:32) Selülit Oluşumuna Karşı Beslenme Önerileri

Günümüzde kadınların en çok şikayet ettiği estetik problemlerinin arasında selülit geliyor. Bacak ve kalça bölgesinde sık görülen selülit, deri altındaki düzensiz ve aşırı yağ birikiminin oluşturduğu bir dolaşım bozukluğu olarak tanımlanıyor. Genellikle kadınlarda görülmesinin nedeni ise östrojen hormonunun ve yağ dokularının erkeklere göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Saruhan selülit oluşumunu engellemek için beslenme önerilerinde bulundu. İşte detaylar…

CİLT PORTAKAL KABUĞUNA BENZİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Saruhan, selülitin nasıl oluştuğuna dair önemli bilgiler paylaşarak, ‘Yağ hücrelerinin fazla yağ depolaması ve östrojen hormonunun etkisiyle genişlemesi sonucu o bölgedeki kan dolaşımı yavaşlar. Dolaşımın bozulmasıyla bölgedeki dokular yeterince beslenemez ve elastikiyetini kaybeder. Bütün bunların sonucunda deride çökmeler oluşur ve cilt yüzeyi portakal kabuğuna benzeyen bir hal alır, yani selülit oluşur’ dedi.

ZAYIFLARDA DA GÖRÜLEBİLİR

Selülitin bilinenin aksine fazla kiloyla ilgili olmadığını zayıf olan kişilerde de görülebildiğini belirten Saruhan, ‘Hareketsizlik, kafeinli içecekleri fazla tüketmek, şekerli ve asitli içecekler tüketmek, fazla tuz tüketimi, alkol, sigara, stres, hormonal değişiklikler, kan dolaşımını etkileyecek dar ve sıkı giysiler giymek gibi faktörler de selüliti oluşturan nedenler arasındadır. Genel olarak selülitin oluşma nedenleri beslenme, genetik yatkınlık ve yaşam tarzıyla ilgilidir’ ifadelerini kullandı.

SELÜLİTTEN KURTULMAK İÇİN ÖNERİLER

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Saruhan, selülitten korunmak için beslenme önerilerini ise 9 başlık altında sıraladı. İşte detaylar;

Yeterli ve Dengeli Beslenin

Karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri günlük ihtiyaç duyulan kadar alınması gerekir. İhtiyaçtan fazla alınan tüm besin ögeleri yağ hücrelerinde depolanır. Yağ miktarının artması damarlarda baskı oluşmasına neden olur ve bu da selülit oluşumuna yol açar. Özellikle yağ içeriği yüksek besin ve rafine şeker tüketimine özen göstermek gerekir.

Omega-3 Yağ Asidi İçeriği Zengin Besinleri Tüketin

Kan dolaşımının sağlıklı olabilmesi için damar sağlığı çok önemlidir. Omega-3 kaynakları damar sağlığı açısından faydalı olduğu için selülit oluşumunun da engellenmesini sağlar. Balık, ceviz, badem, semizotu ve keten tohumu Omega-3 içeriği yüksek olan besinler arasında yer alır. Özellikle keten tohumu kolajen üretiminin artmasını sağlayarak cilt sağlığı üzerinde yararlı etkiler oluşturarak vücuttaki östrojen düzeylerinin de düzenlenmesini sağlar ve selülite karşı savaşır.

C ve E Vitamini Yüksek Besinler Tüketin

Antioksidan özellikleri sayesinde kolajen üretimini destekleyen C ve E vitaminleri derideki çukurlaşmayı engeller. Limon, brokoli, ıspanak, kereviz, kayısı, domates gibi meyve ve sebzeler; C ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerde E vitaminini yüksek oranda içermektedir.

Ödem Atıcı Besinlere Öncelik Verin

Vücudun toksinlerden daha rahat arınabilmesi için günlük beslenmeye diüretik besinleri eklemeniz gerekir. Ananas, salatalık, maydanoz ve özellikle yeşil çay içeriğinde bulunan teobromin maddesi sayesinde vücutta depolanmış yağın çözülmesine yardımcı olarak selülit oluşumunu engeller.

Bol Su Tüketin

Vücuttan toksinleri atabilmek, dokuları besleyebilmek, cildin esnekliği için gerekli nemi sağlayabilmek için günde ortalama 2.5-3 litre su tüketmek gerekir.

Tuz Tüketimini Sınırlandırın

Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla tuz alındığı zaman vücutta su tutumuna yani ödeme neden olur. Bu durum selülitin ilerlemesini kolaylaştırır. Bu nedenle aşırı tuz tüketimini bir an önce bitirmeli, yemeklere ekstra tuz kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Daha Fazla Kolajen Tüketimine Önem Verin

Cildin esnekliği, güçlü dokusu ve sağlıklı görünümü için kolajen miktarı oldukça önemlidir. Vücutta yaşla beraber azalan kolajen miktarı belirli miktarlarda kemik suyu tüketilerek alınabileceği gibi dışarıdan besin takviyesi olarak da alınabilir.

Düzenli Egzersiz Yapın

Günlük yapılan kuvvet egzersizleri kasların güçlendirilmesini sağlayarak, yağ hücrelerinin büyümesini engeller ve bu sayede vücudun sıkılaşmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırarak da bölgedeki toksinlerin atılması sağlanır ve böylelikle selülit oluşumu engellenebilir.

Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Alkol ve sigara, metabolizmayı etkilediği gibi selülit oluşumunu da etkiler. Alkol dolaşım yollarını ve sıvı dengesini etkileyerek, sigara ise deri incelmesine neden olarak selülit oluşmasına neden olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal