Regl Nedir? Regl Ağrısına Ne İyi Gelir? Regl Neden Gecikir?

Kadınlarda görülen aylık döngüsel kanamaya regl denir. Bu duruma halk arasında adet kanaması da denmektedir. Fizyolojik bir süreç olan regl hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. Regl nedir? Regl ağrısına ne iyi gelir? Regl neden gecikir? Detaylar haberimizde…

09.03.2020-12:45 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-12:17) Regl Nedir? Regl Ağrısına Ne İyi Gelir? Regl Neden Gecikir?

Halk arasında aybaşı, renklenme, kirlenme, hastalanma olarak da ifade edilen regl, kadınların her ay yaşadığı fizyolojik bir durumdur. Regl başlangıç yaşı ortalama 8-16 yaşları aralığındadır. Kanama ise 2-7 gün arasında gerçekleşir. Peki, regl nedir, regl ne demek, regl sancısına ne iyi gelir, regl gecikmesi neden olur? Regl hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar...

REGL NEDİR, REGL NE DEMEK?

Regl; rahmin iç astarından, bir aylık periyotlarla kanın ve mukozal dokunun rahim astarından dışarı atılmasına verilen isimdir. Regl dönemi, ergenlikte başlar ve menopoz dönemine kadar devam eder. Her kadının regl başlangıç yaşı ve menopoza giriş yaşı farklılık göstermektedir.

8-16 yaş aralığında başlayan regl, 21-35 günde bir kez yaşanır ve ortalama 2-7 gün arası sürmektedir. Eğer bu döngü içinde birden fazla regl görülüyorsa mutlaka kadın doğum uzmanıyla görüşmek gerekir. Regl döneminde rahim kendisini yeniler ve gebeliğe hazırlar. Eğer bu süreçte gebelik meydana gelmezse rahmin içinde bulunan tabaka, damarlar ile beslenir. Burada gelişimini tamamlayan yumurta hücresi, dökülmeye başlar ve rahimden dışarı kan olarak atılır. Regl döneminde 20 ile 80 ml arasında kan kaybedilir. Bahsettiğimiz bu döngüye ise mestrüasyon döngüsü denir.

Regl döneminde vücuttaki birtakım değişiklikler meydana gelebilir; karın ve bel bölgesinde ağrı-sancı, ruh halinde inişler çıkışlar, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve baş ağrısı öne çıkan regl belirtileri arasındadır. Regl döneminde en zorlayıcı şey ise regl ağrılarıdır.

REGL AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Regl dönemi bazı kadınlarda çok fazla sancılı geçer. Ağrı kesiciler, adet döneminde kadınların en büyük kurtarıcılarıdır. İlaçların etkisini tam olarak görmek istiyorsanız regl başlamadan önce ilacı içmeye başlamalısınız. Ağrı kesici ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Doğum kontrol ilaçları da adet ağrısına iyi gelir. Adet ağrılarını hafifleten doğum kontrol hapları aynı zamanda yumurtlamayı önler. Fakat asla doktorunuza danışmadan kullanımına başlamayın.

Regl sancısına ne iyi gelir diyenler için ağrı kesici ilaçların ve doğum kontrol haplarının dışında öneriler ise şu şekilde;

  • E vitamini, Omega-3 ve B vitaminleri açısından zengin yiyeceklerle beslenin.
  • Ayaklarınızı üşütmemeye özen gösterin. Ayrıca bel ve karın bölgesine sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
  • Stresinizi en aza indirmeye çalışın. Sinir ve stres regl ağrısını artırabilir.
  • Adet öncesinde düzenli egzersiz yapmak, kramp ve kasılmaların azalmasına yardımcı olur.

Bitkisel yöntemler de adet sancılar için iyi gelebilir. Peki, bu yöntemler nelerdir?

Maydanoz: Suyu kaynatın ve içerisine bir avuç maydanoz ilave edin. Su ılıktan sonra maydanozlu suyu süzün ve için. Günde bir bardak içmeniz yeterli olacaktır.

Papatya çayı: Bir bardak suyu cezvede kaynatın. İçerisine 4, 5 adet papatyayı ekleyin ve demlemeye bırakın. Karışımı ılık bir şekilde için. Günde bir bardak içmeniz yeterli olacaktır.

Tarçın: Suyu ısıtıp içerisine bir adet çubuk tarçın ekleyin ve 10 dakika bekletin. Sonrasında içinden tarçını çıkarın. Bir çay kaşığı bal ilave ederek suyu için.

Zencefil: Bir bardak suyu kaynatın. İçerisine 2 dilim taze zencefil ve bir dilim limon ekleyin. 10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra karışımı içebilirsiniz. Zencefil ve limonlu suyu günde 2 kez tüketebilirsiniz.

REGL NEDEN GECİKİR?

Adet düzensizliğinin birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler arasında;

STRES

Stres, çağımızda birçok hastalığın nedeni olarak karşımıza çıkar. Regl gecikmesinde de etkisi oldukça yüksektir. Eğer stresli bir ay geçiriyorsanız bu durum adet döngünüzün bozulmasına neden olabilir. Stres, hormonlarda değişime sebep olabilmektedir. Bu da adet periyodunu olumsuz yönde etkiler.

KRONİK HASTALIKLAR

Diyabet, tiroid gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Kan şekerinin düzensiz bir şekilde inip çıkması, hormonal değişikliklerle bağlantılıdır. Bu da adet dönemi düzenini bozabilir. Çölyak hastalığı da regl periyodunu bozabilir.

OBEZİTE

Fazla kilolar, hormonal değişikliklere sebep olabilir. Eğer fazla kiloluysanız ve adet gecikmesi yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışıp gerekli testleri yaptırmalı ve detek almalısınız. Uygulanacak tedavi yöntemi ve sağlıklı bir beslenme listesi ile hormonlarınızı dengeleyebilir ve çok daha sağlıklı bir birey olabilirsiniz.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Vücudun, erkeklik hormonu olan androjen üretmesine sebep olan polikistik over sendromu, bir hormon dengesizliğidir. Bunun sonucunda yumurtalar üzerinde kistler meydana gelebilir ve yumurtlama düzensizlikleri yaşanabilir. Ciddi bir tedavi ve takip gerektiren polikistik over sendromunda doktorlar adet düzenleyici ilaçlar reçete edebilir.

DOĞUM KONTROLÜNE YÖNELİK TEDAVİ

Doğum kontrolü tedavi aşamaları, adet periyodlarını bozabilir. Tedavi amaçlı kullanılan doğum kontrol hapları, östrojen ve progestin hormonları içerir. Bu hormonlar da yumurtalıkların yumurta salmalarını engeller.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal