Peygamberimiz Hangi Renkleri Sevmezdi? Peygamberimizin Erkeklerde Yasakladığı Renk Hangisi?

Rivayetlere göre Efendimiz (SAV), gündelik hayatta en çok tercih ettiği renk hangisi? Efendimiz'in erkeklerde yasakladığı iki renk hangisi? Rivayetlere göre Efendimiz'in renkler hakkındaki yorumlarını derledik.

22.06.2019-14:45 - (Son Güncelleme: 22.06.2019-14:23)

Günlük hayatta tercih edilen sarı ve kırmızı renklerinin dinimize uygun olup olmadığına dair bilinen hadis-i şerifleri hangileri. Peki erkeklerde sarı ve kırmızı renk giysi giymek caiz mi? Peygamberimiz (SA)'in en sevdiği renkler hangileri? Efendimiz (SAV)'in uygun görmediği renk var mıdır?İşte cevapları.

EN ÇOK HANGİ RENGİ GİYERDİ?  

Rivayetlere göre Efendimiz (SAV), gündelik hayatında en çok tercih ettiği renklerden biri beyazdır. Peki, Peygamberimiz (SAV)'in sevmediği ya da önermediği renk hangisi?

Abdullah İbni Amr İbni Âs (ra) şöyle söyledi: Peygamber Efendimiz (SAV), benim üzerimde sarı renkte iki elbise gördü ve: "Bunu sana anne mi emretti?" buyurdu. Ben: "Onları yıkarım." dedim. " Hatta onları yak" diye emretti. (Müslim, Libâs 28; bk. Nesâî, Zînet 95)

Peygamberimiz (SAV)'in bu ikazı üzerine, Abdullah İbni Amr, elbiselerini tandırda yakmıştı.Ertesi gün Peygamberimiz (SAV)'in yanına geldi ve Efendimiz (SAV) ona " Ey Abdullah elbiseleri ne yaptın?" diye sordu. Abdullah da yaktığını söyleyince Efendimiz (SAV): "Onları aile fertlerinden uygun olanlara giydirseydin ya! Şüphesiz kadınların onları giymesinde bir sakınca yoktur" buyurdular. (Aliyyü'l-Kârî, Mirkât, VIII, 136). 

KADIN ERKEĞE ERKEK KADINA BENZEMEMELİ

Hz. Enes (r.a) şunu söyledi: Peygamber Efendimiz (SAV), erkeğin sarı renkli koku sürünmesini yasakladı. (Buhârî, Libâs 33; Müslim, Libâs 77)

Yalnızca sarıda değil kırmızı rengin de erkekler için uygun görülmediğine dair bazı rivayetler mevcut. Örneğin bir renk kafirlerin bir simgesini oluşturduğu için uygun görülmemiş iken aynı renk farklı tonlarla karıştırılarak kullanıldığı zaman o simgenin dışına çıkmış ve sakıncalı olmadığı da anlaşılmaktadır. (Kırmızı örneğinde olduğu gibi)

Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesinin doğru olmadığından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh sayıldığı görülmüştür. Gerekçesi ise kadına benzeme, kibir ve riya kaynaklı olmasından dolayı olduğu öne sürülebilmektedir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal