Parfüm Hakkında Bilinmeyenler

Bugün parfüm piyasasının milyar dolarlarla ifade edilen binlerce marka yüzbinlerce çeşit koku bulunmaktadır.  Peki parfüm hakkında bilinmeyenler nelerdir?  Bu yazımızda parfüm hakkında bilinmeyenleri inceleyeceğiz.

22.06.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-17:41) Parfüm Hakkında Bilinmeyenler

Parfüm asırlardır insanların hoş kokmasını sağlayan ilk başlarda bitki özleri, farklı esans ve yağların karıştırılmasıyla yapılan, eski çağlarda Çinliler Mısırlılar ve Romalılar gibi büyük uygarlıkların ve zenginlerin kullandığı bir güzellik üründür.

Parfüm Nelerden Yapılır?

Kokusuyla insanları büyüleyen parfümler doğal ve sentetik yollardan üretilmektedir. Doğal parfümler ağaç kabukları, çiçekler, bitki kökleri dallar gibi doğanın sunduğu maddelerden yapılırken sentetik bileşikli parfümler Calone (sentetik deniz kokusu), salisiatlar (orkide kokusu) gibi birçok sentezlenmiş kimyevi maddeden elde edilir.

Parfüm Sektörü Bu Kadar Büyükken Gerçek ve Sahte Parfüm Nasıl Anlaşılır?

Gerçek bir parfümün anlaşılmasının en basit yöntemi parfümü sıktıktan sonra duyduğunuz ilk koku olan hafif ve değişik bir kokudan birkaç dakika sonra orijinal parfüm kokusunun gelmesidir. Sanılanın aksine kalıcılığı günlerce süren parfümler içlerine karıştırılan çeşitli kimyasal maddeler nedeniyle gerçek ve kaliteli bir parfümden çok uzaktadır.

Çok Duyduğumuz Parfümde Nota Nedir?

Basit olarak anlatmak gerekirse parfümü sıktığımız andan sonra zaman içinde ortaya çıkan farklı kokulara nota denir. Notalar alt, üst ve orta nota olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Üst nota adından da anlaşılabileceği üzere parfümü sıktığımız anda ilk duyulan kokudur. Etkisi birkaç saniye sürmektedir.

Orta nota diğer adıyla da kalp notası adı verilen ve üst notanın kokusu uçtuktan sonra ortaya çıkan, tenin parfümü emmesinden sonra oluşan ve en belirgin olarak nitelenen kokudur.

Alt nota ise parfümün en can alıcı kısmı ve parfümün gerçek kalitesinin ortaya çıktığı andır. Orta nota kaybolmaya başladığı anda kendisini hissettirir ve diğer notaların aksine daha baskındır.

Dünyanın En Pahalı Parfümleri

Yetişkin bir Amerikalı parfüme ayda 75-90 dolar arası verirken ülkemizde ise kadınlar için 200 Türk lirası erkekler içinse 70-80 Türk lirası olarak belirlenmiş.

Şimdi dünyada satılan en pahalı parfümlerden bahsedelim. Tabi bu extrem pahalı parfümlerin yüksek fiyatlardan satılmasının nedeninin sadece içlerindeki kokunun özelliğinden değil, parfüm şişesini tasarlayan tasarımcıdan kaynaklandığını da göz önünde bulundurmak gerekir.

  • Clive Christian’nın Imperial Majesty (imparator görkemi) yalnızca 10 adet üretilen bir parfümdür. Parfüm şişesinde özel bir kristalden imal edilen altın bir halka ile süslenmiş 5 karatlık elmas bulundurması nedeniyle yaklaşık 215 bin dolara satılmıştır.
  • Clive Christian'ın No.1 parfümü ise Madagaskar’da 50 yaşının üstündeki Hint sandal ağacı vanilya ve çam ağaçlarından elde edilen esansların karışımından oluşmuştur fiyatı ise 2.500 dolar, yaklaşık 20 bin türk lirasıdır.

Bir kadın ortalama 6 dakikada parfüm seçiyor.

Erkeklerde ise bu süre 30 saniye olarak belirlenmiş. Erkeklerin odunsu ve turunçgil kokularını, kadınların ise daha hafif vanilya ve okyanus kokularını tercih ettikleri belirlenmiş.

Sahte ve Ucuz Parfümün Zararları

Sahte parfümler ucuz olması nedeniyle tercih edilse de birçok önemli sağlık problemine neden olabilmektedir. Bu sağlık problemleri başlıca alerjik reaksiyonlar, ciltte kızarıklıklar ve ciltte lekelenmelerdir. İlerleyen dönemlerde cilt kanserine de yol açtığı bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal