Mutlu Bir Evliliğin Sırrı ‘Empati’

Mutlu bir evliliğin belkemiği kesinlikle ‘empati’dir. Bir evlilikte empati yoksa bu evlilikte bir süre sonra çatırdamalar başlayabilir. Sizin için mutlu bir evliliğin sırrından bahsettik. Detaylar haberimizin içeriğinde…

21.03.2020-12:21 - (Son Güncelleme: 21.03.2020-11:46) Mutlu Bir Evliliğin Sırrı ‘Empati’

Mutlu bir evlilik için çiftler arasındaki 'biz' duygusunu geliştirmenin belkemiğini oluşturan empati duygusu, çiftlerin aynı ev içerisinde birbirlerine olan sorumluluklarının farkına varmaları açısından oldukça önemlidir. Mutlu bir evlilik sürdürmek için bazı konuları es geçmemek gerekiyor. Bunun için ''İnsan duygu fakiri olduğu zaman, karşı tarafın ne hissettiğini anlayamaz. Karşısındakinin duygularını anlamamak kadar bencilce bir şey yoktur” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutlu bir evlilik için çiftlerin göz önünde bulundurması gereken noktalara değindi.

EVLİLİKTE 'BİZ' DEMEK İÇİN EMEK VERMEK ŞART!

‘Biz’ duygusu, farklılıkları hoş görerek ‘birliktelik’ yaşandığında dengeleniyor. İnsan bencil olmadan bağımsız, üstünlük kurmadan özgür olabilmelidir. Bunu kazanmakta emek ve yatırım ister. Güzel piyano çalan birisine ne kadar çalıştığını sorduğumda, ‘günde dokuz saat’ cevabını almıştım. Bir piyanoya bu kadar zaman ve emek veriliyorsa, iyi bir evlilik için kim bilir ne fedakârlıklar yapmak gerekiyordur. Bu sebeple, emek verilen ve yatırım yapılan evlilikler güçlü ve kaliteli olur. Bu yapılabilirse, farklılıklar içinde mutlu olmak için bir yol bulunabilir. Önemli olan karşı tarafı değiştirmeye çalışmak yerine, esnek bir şekilde yaklaşabilmektir.

ÇİFTLERİN DUYGU FAKİRLİĞİ BENCİLLİĞE NEDEN OLABİLİR!

Erkeklerin duygusal anlamda, kadınlara oranla daha fakir olduklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsan duygu fakiri olduğu zaman, karşı tarafın ne hissettiğini anlayamaz. Karşısındakinin duygularını anlamamak kadar bencilce bir şey yoktur. Kişi, ‘Kendimi onun yerine koymalıyım’ veya ‘onun yerinde olsam ne yapardım?’ diye düşünmeyip, sadece kendi penceresinden bakarsa, eşduyum yapamaz, doğru davranamaz.'' şeklinde açıklamalarda bulundu.

EVLİLİKTE EMPATİ ŞART!

Bu metotta, kişi bir konudan bahsettiğinde, muhatabı kendisini anladığını ve onayladığını tasdik eder. Duyguların böyle bir yöntemle paylaşılması, eşduyumu güçlendirir, onaylama sürecinin hızlanmasını sağlar. Eş duyumun güçlenmesi demek, karşı tarafa ‘düşünce tarzını ve ne demek istediğini anlıyorum’ demektir. İki kişi arasında eşduyum modeli oluşturulduğu zaman, taraflar birbirini tamamlamış olur. Böyle bir ortamda mutlu bir evlilik sürdürmek ve mutlu çocuklar yetiştirmek mümkündür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal