Müslüman Aileler Çocuklarına Hangi İsimleri Koymalı?

İsim koymak, anne babaların çocuklarına olan sorumluluklarının başında gelir. Çocuğa konulan isim onun kişiliğinin oluşmasında da etkilidir. Peki, Müslüman bir aile çocuğuna isim koyarken nelere dikkat etmelidir?

18.07.2019-13:20 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-15:23) Müslüman Aileler Çocuklarına Hangi İsimleri Koymalı?

Anne baba olma heyecanı taşıyan ve çocuklarına da hangi ismi koyacaklarını aylar süresince düşünen ebeveynler, onlara hayatları boyunca üzerinde taşıyacağı, kişiliğini oluşturan en önemli kodlamaları da yüklemiş olurlar. Peki, İslamiyet'e göre hangi isimler çocuklara konulmamalıdır? Hangi isimler mekruh hangileri helaldir? İşte merak edilen her şey.

HARAM OLAN İSİMLER NELERDİR?

Allah'tan başka herhangi bir varlığa kulluk anlamı taşıyan isimleri ad olarak koymak haram kabul edilmiştir. İslâm'ın mukaddes saymış oldukları şeylere kulluk mânası taşıyanlar da bu biçimdedir. Nitekim Hz. Peygamber, Abdülkâ‘be (Kâ‘be’nin kulu) isimli birinin adını değiştirmiştir. Cenâb-ı Hakk’a mahsus olan isimlerin (bk. ESMÂ-İ HÜSNÂ), 'abd' kelimesi ile birlikte olmayarak insanlar için kullanılması, zâhirî anlamda da olsa tevhid inancını zedeler mahiyette görülmüş olduğundan tasvip edilmemiştir. Arap olmayan Müslümanların ve özellikle Türkler'in Raûf, Kadîr vb. isimleri kullanmaları, Abdürraûf, Abdülkadîr terkiplerini telaffuz etmenin zorluğundan ötürü kaynaklanmış olmalıdır. Araplar'ın Abdullah yerine Abduh adını kullanmasına benzeyen bu isim kısaltması tevhid inancını zedeleyici bir mahiyet bulunmamaktadır.

MEKRUH OLAN İSİMLER NELERDİR?

Hz. Peygamber, putperestliği andıran ve İslâm âdâbına uymayan isimlerin değiştirilmesini tavsiye etmiş, kendisi de “isyankâr” manasına gelen Âsıye (عاصية) adındaki bir kızın ismini Cemîle, “elem, keder” manasına gelen Hazn adlı bir sahâbînin adını da Münzir olarak değiştirmiştir.

MUBAH OLAN İSİMLER NELERDİR?

Haram ve mekruh sayılan isimlerin dışında kalan adlar mubah sayılır. Cebrâil, Mîkâil gibi melek isimlerinin de konulması mubah sayılmış, fakat bununla birlikte  İmam Mâlik’in bunu uygun görmediği rivayet edilmiştir. Allah’a mahsus adlardan olmakla beraber kullarda da bulunması arzu edilen âdil, nâsır, cevad gibi vasıfların tek başına isim alarak alınması mubahtır. Milliyet bakımından Arap olmayan müslüman kişilerin isimleri de İslâm inanç ve ahlâkına ters düşmedikçe değiştirilmemiştir. Selçuk, Alparslan gibi isimler bu kabildendir. Karahanlı Sultanı Satuk Buğra Han müslüman olduğunda Abdülkerim, oğlu Baytaş da Mûsâ adını almışlardır. Bugün Müslümanlığı kabul eden herkes, kendisine müslüman muamelesi yapılması isteği ve gayri müslimlere benzememe düşüncesiyle ismini değiştirmekte ve bir müslüman adı taşımaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal