Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşları gerek minik bünyeleri gerekse taklit yetenekleri ile sahiplenilmesi en güzel canlılardan bir tanesidir. Hassas bünyeleri sebebiyle muhabbet kuşu bakımında oldukça dikkatli olunması gereklidir.İşte muhabbet kuşu bakımı hakkında bilinmeyenler haberimizde...

02.06.2018-16:06 - (Son Güncelleme: 02.06.2018-15:44) Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşları gerek minik bünyeleri gerekse taklit yetenekleri ile sahiplenilmesi en güzel canlılardan bir tanesidir. Hassas bünyeleri sebebiyle muhabbet kuşu bakımında oldukça dikkatli olunması gereklidir.İşte muhabbet kuşu bakımı hakkında bilinmeyenler haberimizde...

Kafes seçimi muhabbet kuşunuzun fiziksel durumuna göre yapılmalıdır. Hareketli olan kuşlar için küçük kafesler tercih edilmemelidir. Muhabbet kuşları ev ortamında aktivitede bulunsa dahi yaşamlarının çoğunu kafeste geçirirler. Kuşunuzun rahat hareket etmesi ve psikolojik olarak kendini rahat hissetmesi için, kafes tercihleri en geniş şekilde yapılmalıdır.

Kafesler, muhabbet kuşunuzun sağlığı için uygun yapıda ve malzede olmalıdır. Renkli, boya içeren ve kurşun yapıda kafesler tercih edilmemelidir. Muhabbet kuşlarında kafesin çevresini kemirme durumu sıklıkla görüldüğünden ötürü, aşınmayan materyaller seçilmelidir. Metalden yapılma kafesler uygun kafeslerdir.Kafesin kuş tarafından bükülemeyecek veya sökülemeyecek sağlamlıkta,  kolay temizlenebilir ve korunaklı olması gerekir. Son olarak dikkat edilmesi gereken şey, kafes tellerinin bazı köşelerde birbirlerine paralel uzanması gerektiğidir. Bu sayede kuşunuzun kafes kenarlarına tutunurken kaymaz.

Muhabbet kuşlarının temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için; kafeslerinde bulunması gereken temel ekipmanları bakım ve beslenme amaçlı alınması gereken malzemeler olarak ikiye ayırabiliriz. Tünek, oyuncak ve banyoluk muhabbet kuşunuzun bakım amaçlı ihtiyaçları iken suluk, yemlik, kuş kumu ve gaga taşı beslenme amaçlı ihtiyaçlarıdır.

a) Bakım

Tünek

Muhabbet kuşları doğal ortamlarında sürüler halinde yaşayan, göç eden ve hareketli yapıya sahip canlılardır. Doğal ortamlarında diledikleri yere konabilen ve dinlenebilen bu canlılar, kafes ortamında bu özgürlüğü bulamayabilirler. Tünekler bu konuda muhabbet kuşunuzun temel ihtiyaçları arasındadır. 2-3 adet gerçek ağaç dalından yapılma ve kafese uygun tünek seçilmesi çok önemlidir. Bu tünekleri plastik malzeme yerine gerçek ağaç dalı seçerek muhabbet kuşunuza, doğal ortamına yakın bir ortam sunmuş olursunuz.

Oyuncak

Muhabbet kuşları, hareketli yapıları dolayısıyla aktiviteyi severler. Aile bireyleriyle geçirdikleri vaktin yanı sıra kafes içine konulan oyuncaklarla oynamayı severler. Muhabbet kuşunuza vakit geçirmesi için oyuncak alabilirsiniz fakat oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey kuşunuzun hareketini kısıtlamamasıdır. Bir diğer nokta ise kırık, çatlak ve kalitesiz maddelerden yapılmış oyuncaklardan kaçınılması gerekliliğidir.

Banyoluk

Muhabbet kuşları kendi temizliklerini ve tüy bakımlarını gagaları ile yapabilirler. Ancak, tüy ve parazit sorunlarını önlemek adına, su ile yıkanarak da temizlenmeye ihtiyaçları vardır. Dostunuzun, su ile banyo yapabilmesi için kafesin alt kısmına içerisine batmayacakları seviyede  ılık su ile doldurduğunuz, bir banyoluk bırakmanız yeterli olacaktır. Duş sırasında muhabbet kuşunuzun kafesi rüzgar akımına maruz kalmamalıdır.

b) Beslenme

Suluk ve Yemlik

Suluk ve yemlikler seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, suluk ve yemliklerin yapıldığı materyallerdir. Bu iki malzemenin farklı tip ve biçimde çeşitleri mevcuttur. Kuşunuzun sağlığı için paslanmaz malzemeden yapılma malzemeler tercih edilmelidir. Suluk seçerken kafesin içinden mi yoksa dışından takılacağı önemli bir ayrımdır. Kafesin dışından takılan sulukları tercih ederek, kuşunuzu korkutmadan suyunu değiştirebilirsiniz.

Mama Kabı

Değerli dostunuz daima iştahlıdır ve sürekli beslenmeye ihtiyaç duyar.  Kafesinde, derin mama kapları yerine, mamayı daha çekici hale getirecek olan geniş çanaklar tercih edilmelidir.

Kuş Kumu

Kuş kumu, kuşların tükettiği soyulmamış tohumları sindirmekte yardımcı besin olarak kullanılır.  Midede çözülebilen ve çözülemeyen olarak iki tip kuş kumu bulunmaktadır.

Çözülen kuş kumları mürekkep balığı kemiği ve istiridye kabuğu gibi organik maddelerden oluşur.  Bu kumlar sindirime yardımcı malzeme olmasının yanı sıra kalsiyum ve mineral kaynağı olarak da yararlıdır.

Çözülemeyen kuş kumları, silikatlar ve kum taşları gibi küçük yapılardan oluşur. Doğal bir şekilde sindirilemeyen bu malzemeler, dışkılama ile vücuttan uzaklaştırılana kadar vücutta kalır.

Yutulan besinler bu kumlar yardımıyla parçalanır ve enzimlerle yumuşar. Kuşlarda kuş kumu kullanılmaması sindirim problemlerine yol açabilir. Kumun miktarı ise veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir. Bu konuda veteriner hekiminize danışmayı unutmayınız.

Gaga Taşı

Gaga taşı muhabbet kuşunuzun gagasını törpülemede kullandığı ve gerekli olan bir malzemedir. Gaga taşının ihmal edilmemesi ve alınması gereklidir. Gaga taşı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, organik yapıda olan bir gaga taşı tercih edilmesi gerektiğidir. Mürekkep balığı kemiği, tercih edilen gaga taşı çeşidir. Mineral ve kalsiyum bakımından zengin olan bu malzeme organiktir. Kuşunuzun sağlığı için doğru bir tercih olacaktır.

Muhabbet Kuşu Bakımı - Kafes Altlığı Temizliği

Muhabbet kuşu kafeslerinde, kafes altlığı tercihi yapılırken basit materyaller tercih edilmelidir. Odun parçaları, kedi kumu ve talaş gibi malzemeler yerine kağıt kullanılabilir. Talaş ve ahşap parçalarının tavsiye edilmemesinin sebebi bu malzemelerin toz yapmasıdır. Oluşan bu toz muhabbet kuşunun solunum yollarında probleme yol açabilir.

Kağıt tercih edilmesinin bir sebebi de bu sayede dışkılama sürecinin rahat takip edilebilmesidir. Beyaz kağıt üzerinde dışkılar çok rahat sayılabilir ve renkleri gözlemlenebilir.

Seçilen materyalin dışında en önemli nokta kafes altlığı temizliğin aksamamasıdır. Kafes alırken kafes altlığının kolay çıkabilir olduğundan emin olun. Haftada en az bir kere kafes altlığı sabunlu su ile yıkanmalı ve steril hale getirilmelidir.

Muhabbet Kuşu Bakımı - Kafesin Konumu

Muhabbet kuşlarının, narin kanatlılar olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kafesin konumu belirlenirken, oda sıcaklığı ve rüzgâr akımı dikkate alınmalıdır. Değerli dostunuzun kafesi daima temiz hava almalı ve gün ışığı alan bir bölgeye yerleştirilmelidir.  Ayrıca, muhabbet kuşları aktif hayvanlardır. Bu nedenle kafes, aile aktivitelerinin gerçekleştiği bölgeye yerleştirilmeli ve kafesin konumu sık sık değiştirmemelidir.

Yükseklik olarak ise göğüs hizası tercih edilmelidir. Doğal ortamlarında hiyerarşik bir düzenle sürü liderleri daha yükseğe tünerler. Göğüs hizası kuşların bu özeliği dolayısıyla ideal seviyedir.

Dostunuzun kafes örtüleri, ona uyku zamanı geldiği ve sessiz olması gerektiği işaretini verir. Kafesin örtülmesi asla ceza amaçlı kullanılmamalı ve kafes uyku saatleri dışında örtülmemelidir.

Muhabbet Kuşu Bakımı - Gaga ve Tırnak Bakımı
 
Kanatlı dostlarımızın tırnaklarının aşırı uzaması, tünek üzerinde dengeli bir şekilde durmalarını güçleştirebilir. Ayrıca, ev içerisinde perde, örtü ve halı gibi eşyalara takılmalarına yol açabilir. Gaganın nadiren de olsa aşırı uzaması veya şeklinin bozulması durumunda, veteriner hekiminize başvurmanızda fayda var.
 
Muhabbet Kuşu Bakımı - Aktivitenin Önemi
 
Unutmayın, muhabbet kuşlarının kendilerini özgür hissetmeye ihtiyaçları vardır! İyi bir gözlem ile birlikte muhabbet kuşunuzun özgürce uçması ona hem mutluluk hem de özgüven katacaktır. Bu şekilde kendini aileden biri olarak görüp, size olan bağı artacaktır.
 
Muhabbet Kuşu Bakımı - Düzenli Veteriner Ziyaretleri
 

Muhabbet kuşu bakımında önemli bir diğer nokta ise düzenli veteriner ziyaretleridir. İyi bir gözlemci olmanız ve olası problemleri tespit edip erken önlem almanız kuşunuzun sağlığı için çok önemlidir.

Göz,gaga ve tırnak hastalıkları, tüy ve deri parazitleri, ishal, kabızlık, sindirim sistemi problemleri ve yumurtlama zorluğu gibi problemleri gördüğünüzde kendiniz müdaheleden kaçınarak veteriner ziyareti gerçekleştirmeniz önerilir.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal