Mikro Filiz Yetiştirmenin Püf Noktaları

Yemek ve yemek sunumlarında yoğun lezzet etkisi yaratan mikro filizler son zamanlarda bütün mutfaklarda kullanılmaya başlandı.

27.03.2020-13:40 - (Son Güncelleme: 27.03.2020-13:36) Mikro Filiz Yetiştirmenin Püf Noktaları

Sağlık açısından son derece yararlı olduğu bilinen mikro filizlerin ilk olarak Çin’de kullanıldığı bilinmektedir.

MİKRO FİLİZLER NEDİR?

Mikro filizler yaklaşık 2,5-7,5 cm boyunda olan genç sebze yeşillikleridir. Bunlar aromatik bir lezzet ve konsantre besin içeriğine sahiptirler ve çeşitli renk ve dokularda bulunurlar. Mikro filizler bebek yeşilliklerine daha çok benzemektedir çünkü yalnızca sapları ve yaprakları yenilebilir olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bebek yeşilliklerinden farklı olarak, ebadı çok daha küçüktür ve hasat edilmeden önce satılabilir.

MİKRO FİLİZLER NASIL YETİŞTİRİLİR?

Bir avuç temiz toprağı kabın zeminine yayın. Üzerine perlitlerin yarısını serpiştirin. Bu aşamada sprey şişesine temiz, klorsuz içme suyu koyarak toprağı nemlendirin. Perlit suyu tutarak toprakta sürekli nem kalmasını sağlayacaktır. Kalan toprağın yarısını da üzerine yaydıktan sonra tohumları serpiştirin. Üzerine bir-iki kez spreyle su sıkın. Toprağın kalan diğer yarısını üzerine örtün, kalan perliti de serpiştirdikten sonra tekrar spreyle su sıkıp karanlık ve ılık bir ortamda birkaç gün çimlendirin. Günde bir-iki defa spreyle su sıkarak nemini korumasını sağlayın. Birkaç gün içinde çimlenen tohumlarınızı filizlendirme aşamasına geçirmek için karanlık ortamdan alarak ışık gören bir alana yerleştirin. Burada güneş ışığından yararlanarak daha iyi beslenen çimleriniz bir hafta içinde hızla uzayacak. Toplamda ise yaklaşık 12 gün içinde mikro filizlerinizi hasat edebileceksiniz.

MİKRO FİLİZLERİN FAYDALARI

Büyüklerinden 9 kat daha fazla vitamin, mineral hatta protein bulunduranları var. Tohumlardan filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ''mikro filiz'' deniliyor. Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da turp otu, mor lahana gibi farklı sebzelere kadar birçok şeyin mikro filizi üretiliyor ve afiyetle tüketilebiliyor.

İlk kez Çin'de tüketilen bu yeşillikler olgun haldeki yeşil bitkilerden ve sebzelerden çok daha fazla orada vitamin ve mineral içeriyor. Bitkilerin ilk halleri oldukları için tüm besin değerini içerisinde barındırıyor. Kötü kolesterol düzeylerini düşürebiliyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor. İçerisinde bulunan ve yüksek polifenol içeren antioksidanlar sayesinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini de en aza indiriyor. Kan şekerini dengede tutuyor. Özellikle diyabet hastalarının kullanılması öneriliyor. Cildi güzelleştiriyor, vücudun daha enerjik ve sağlıklı olmasına katkı sağlıyor. Bunlar mikrofilizlerin yararlarından sadece birkaçı.

PÜF NOKTASI

Çimlendirme aşamasını topraksız yapmak için bir gece boyunca nemli bir kapta tohumları ya da taneleri bekletmeniz yeterli. Sonradan çimlerin altına ve üzerine hafifçe toprak serpmeniz gerekir. Tohumların ve toprağın sulu değil nemli olmasına dikkat edin. Fazla suda tohumlar, çimler veya filizler çürüyebilir.

MİKRO FİLİZLER YEMEKLERDE NASIL KULLANILIR?

Büyüyen bu mikro filizleri makas yardımıyla keserek kahvaltılarınızda omletlerinizin, sandviçlerinizin üzerine koyabilirsiniz. Çiğ şekilde tüketilmesi öneriliyor. Aksi takdirde besin değerlerini kaybedebiliyorlar. Onun dışında smoothie'lerin içerisine koyabilir, onlardan hazırladığınız içecekleri afiyetle tüketebilirsiniz. Salatalarınızın içine ilave ederek lezzetine lezzet katabilir, servis aşamasında yemeklerinizi mikro filizlerinizle süsleyebilirsiniz.

MİKRO FİLİZLER NASIL SAKLANIR?

Mikro filizlerinizi taze tüketmek mühim. Ancak kestikten sonra kağıt havlu serili cam bir saklama kabının içerisine koyabilir, hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Mikro filizlere ya da bazı sebzelere alerjiniz olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal