Meyve-Sebzeler Coronavirüsüne Karşı Nasıl Yıkanmalı?

Coronavirüsünden korunmak isteyen vatandaşlar gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamaya dikkat ediyor. Vatandaşlar bu dönemde manav ve pazar gibi yerlerde açıkta satılan meyve sebze alışverişinden sonra ne yapılması gerektiğini de merak ediyor. Coronavirüsüne karşı meyve-sebzeler nasıl yıkanmalı? İşte detaylar…

19.03.2020-17:03 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-16:47) Meyve-Sebzeler Coronavirüsüne Karşı Nasıl Yıkanmalı?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, yapılması gerekenleri 7 maddede anlattı.

ÇARŞI VE PAZARLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Virüs taşıyan kişilerin manav veya pazarda öksürmesi ve hapşırması sonucunda bir metre uzağına kadar havada virüs bulunabildiğini belirten Prof. Dr. Tanıl Kocagöz “Bu virüsler daha sonra sebze, meyve ve diğer cisimler üzerine konabilir. Hasta kişilerin ağız veya burunlarına dokunduktan sonra bunlara dokunması ile de yüzeylere virüs bulaşabilir. Dikkatli olunmazsa bunlardan virüs alınabilir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Peki, manav ve pazarlardaki bu tehlikeden korunarak alışveriş yapmak için nelere dikkat etmek gerekir? Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, bu önlemleri şöyle anlattı;

  • Çarşı ve pazarlara kalabalık olmayan saatlerde gitmeye özen gösterin. Çarşı ve pazarlarda dolaşırken kimseye 1 metreden fazla yaklaşmayın.
  • Kimse ile el sıkışmayın; uzaktan selamlaşın.
  • Yanınızda mutlaka bir el dezenfektanı ya da kolonya bulundurun.
  • Meyve, sebze veya başka cisimleri alıp torbaya, çantaya koyduktan, para verip aldıktan sonra elinize dezenfektan veya kolonya dökerek elinize bulaşan olası virüsleri etkisiz hale getirin.
  • Elinizi yüzünüze sürmemeye özen gösterin.
  • Eve dönünce meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayın. Meyveler, domates, salatalık gibi sebzeleri doğal, parfümsüz, beyaz sabunlu su ile yıkayıp bol su ile durulayın.
  • Eğer kuruyemiş aldıysanız bunları bir tavada 5-10 dakika kadar ısıtarak kavurun, böylece üzerlerindeki olası virüsler ölmüş olacaktır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal