Maklube Tarifi

Maklube yemeği Hatay mutfağına ait eski bir yemektir. Çeşitli tarifleri olan Maklube yemeğinin yeni bir tarifini de biz verelim. İşte maklube yemeği tarifi...

16.07.2020-17:29 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-17:28) Maklube Tarifi

Maklube, çok eski yemek tariflerinden biridir. Günümüzde de tekrar sofralarda yer edinmeye başlamıştır. Hatay mutfağına özgü bir yemek olarak bilinmesine rağmen, farklı birçok yörede de sıklıkla yapılmaktadır.

Pilav ve et yemekleri, Türk sofralarının vazgeçilmezleridir. Maklube de içerisinde bunları barındırmaktadır. Bu dönemde daha çok salatalı ve yoğurtlu yapılmakta olan bu yemek, aslında asıl tarifi itibariyle et ve pirincin yoğun olarak kullanıldığı ve patlıcanlarla harmanlandığı, bol malzemeli bir yemektir. Mutfağında değişik bir tarif hazırlamak isteyenler için, Maklube tarifi mutlaka denenmelidir.

Makbule Yemeği Tarifi

Maklube tarifi ile 6 kişilik bir yemek elde edebilirsiniz. Hazılanması yaklaşık 40 dakika, pişirme süresi ise yarım saatinizi alacaktır.

Maklube Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

- 800 gr kuzu kuşbaşı (dana da kullanabilirsiniz)

- 3 su bardağı pirinç

- 4 tane büyük boy patlıcan

- 2 avuç çiğ badem (kavrulmuş tercih etmeyin)

- 2 tatlı kaşığı tuz (isteğe göre azaltıp arttırabilirsiniz)

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 yemek kaşığı tereyağ

- 1 çay kaşığı yenibahar

- 3 buçuk su bardağı su

- 1 su bardağı et suyu

Maklube Yemeği Yapılışı

1- Kuzu veya dana etlerini düdüklü tencereye koyun. Üzerine iki su bardağı su ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin. Etleri pişirme sürenizi uzatırsanız etler parçalanmaya başlayacaktır, buna dikkat etmelisiniz.

2- Etler pişerken patlıcanları alacalı olarak kesip ince ve uzun biçimde doğrayın.

3- Dilimlere ayırdığınız patlıcanları yağda kızarttıktan sonra bir havlu kağıdın üstüne koyarak fazla yağlarından arındırın. ( Patlıcanları olabildiğinde az yağda kızartmaya çalışın ve sonrasında havlu kağıdın fazla yağı iyice çektiğinden emim olun.)

4- Pirinci güzelce yıkayın ve bir köşede suda bekletin.

5- Bu sırada pişmiş olan etleri bir yemek kaşığı tereyağ ile yaklaşık 10 dakika kavurun. Üzerine yenibahar, tuz ve karabiberi de ekleyip, biraz karıştırıp ocaktan alın.

6- Geniş bir tencerenin tabanını iyice yağlayın ve tam ortaya etleri dizin. Patlıcanları ise etlerin etrafına, tencerenin kenarlarına koyun.

7- Yıkadığınız ve suda beklettiğiniz pirinçleri de etlerin üzerine boşaltın ve üstüne et suyunuzu ve normal suyu sıcak bir şekilde dökün, sonra tuz ilave edin.

8- Kısık ateşte tüm suyu tamamıyla çekene kadar pişirin. Pişirdikten sonra demlenip dinlenmesi için 20 dakika kadar bekleyin.

9- Yemek piştikten sonra, servis etmeden önce büyük ve düz bi tabağa yemeği ters çevirerek çıkarın. Üzerine de çiğ bademleri ekleyin. Bu şekilde geniş bir servis tabağında yemeğinizi sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Maklubenin Yanında Ne İyi Gider?

Maklubenin yanına, bol yeşillikli bir mevsim salata veya çoban salata harika gidecektir.

Eğer yardımcı bir yemek daha arıyorsanız güzel bir mercimek veya yoğurt çorbasını da menünüze ekleyerek sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Makbule yemeği fazlasıyla doyurcu olduğundan, yanında başka yemek türlerine çok fazla ihtiyaç duyulmaz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal