Lohusa Depresyonu Ne Zaman Başlar?

Kadınlar doğum yaptıktan sonra postpartum adı da verilen lohusa depresyonu yaşama olasılıkları 'dan fazladır. Bu depresyon doğumdan sonraki ilk yıllara kadar etkisini sürdürür. Lohusa depresyonu nedir ve nasıl geçer? İşte detaylar...

25.06.2020-12:42 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-12:19) Lohusa Depresyonu Ne Zaman Başlar?

Yapılan araştırmalara göre lohusa depresyonu, doğum yapan kadınların ila %20’sini etkiliyor. Depresyon kadar ciddi bir durum olmasa da kadınlardaki lohusalığa bağlı ruh halinde değişmeleri ifade eden lohusa hüznü (baby blues) ise yeni annelerin yaklaşık %80’inde görülmektedir.

LOHUSA DEPRESYONU NEDİR?

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimini desteklemek hormonlarda olan değişimler, doğumdan sonra vücudun eski haline geri dönmesi sürecinde de kadınları etkiliyor. Bebekli hayata alışmaya çalışırken kadınlar, bedenlerinde gerçekleşen dönümlere de bağlı olarak birtakım ruhsal iniş-çıkışlar yaşayabiliyorlar. Bazı kadınlarda ise bu değişim depresyon belirtilerine dönüşerek lohusa depresyonuna neden oluyor.

Her ne kadar ciddi bir durum olarak kabul edilse de doğru destek ve tedavi ile bu durumum tedavisi yapılabilir.  Önemli olan, kadınların ve ailelerin bu durum hakkında bilgili olmak ve belirtileri de takip etmektir. Gerekli görüldüğü takdirde profesyonel destek alınmalıdır.

DEPRESYON NE ZAMAN BAŞLAR?

Lohusa depresyonu, doğumun hemen ardından başlayabileceği gibi bir yıllık bir süreyi de kapsayabilir. Genellikle doğumun hemen ardından yaşanan yorgunluk, bitkinlik ve kafa karışıklığı normal olarak görüldüğünden, bu belirtiler lohusa depresyonu belirtileri olduğu anlaşılmaz. Ancak doğumdan sonraki 4-6 haftayı ifade eden lohusalık evresinde olabilecek depresyon belirtileri dikkate almak gerekir. 

DEPRESYON NE KADAR SÜRER?

Lohusa depresyonunun başlangıç zamanı tam olarak belirli değildir. Ancak 2014 yılında yapılan bir araştırmada, genellikle lohusa depresyonunun 3 ila 6 ay arasında sürdüğünü belirtmiştir.

Araştırmaya göre, 6 aylık sürenin sonunda da depresyon belirtileri gösteren kadınlar olabilir. %30 ila %50 civarındaki bir çoğunluk, lohusa depresyonu belirtilerini doğumdan sonraki bir yıl içinde gösterirken, daha az bir çoğunluk ise 3 yıl boyunca göstermeye devam edebilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal