Laktoz İntoleransı Bebeklerde Nasıl Anlaşılır?

İnek sütü alerjisi ve laktoz intoleransı aynı şey değildir, ancak sıklıkla karıştırılır. İnek sütü alerjisi (CMA) ve laktoz intoleransı aynı şey değildir, ancak aynı şeyden (süt) kaynaklandıkları ve aynı işaret ve semptomlardan bazılarını paylaştıkları için genellikle birbirleriyle karıştırılırlar.

03.07.2020-16:08 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-16:07) Laktoz İntoleransı Bebeklerde Nasıl Anlaşılır?

Gaz, ishal, şişkin karın, karın ağrıları ve kramplar, karın guruldaması ve hasta hissetme gibi beslenme ve bağırsak problemleri bulunur. Bununla birlikte, CMA bağışıklık sistemini içerdiğinden, inek sütü proteinine alerjisi olan bebekler ayrıca kaşıntılı döküntü, hırıltılı solunum veya burun akıntısı ve öksürük gibi alerji belirtileri gösterebilir.

Bunlar, laktoz intoleransında görülmez, çünkü bu durum bağışıklık sistemini içermez. Laktoz intoleransı ile sindirim sistemi sütte bulunan şeker olan laktozu tamamen sindiremez. Bu nedenle, sindirilmek ve emilmek yerine, laktoz bağırsakta kalır ve laktoz intoleransı semptomlarına neden olur. Örneğin, laktoz, rahatsızlığa yol açan asitler ve gazlar üretmek için bakteriler tarafından metabolize edilebilir. Laktoz intoleransı geçici olarak, örneğin karın spazmı nöbetlerini takiben ortaya çıkabilir ve bu durumlarda genellikle kısa vadede çözülür.

Diğer laktoz intoleransı vakaları, birincil laktoz intoleransı ile doğanlarda veya yaşlandıkça gelişenlerde olduğu gibi ömür boyu sürebilir. Genetik bir faktörden (birincil laktaz eksikliği olarak bilinir) miras alınan laktoz intoleransı 2-3 yaşından önce nadiren ortaya çıkar.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Hemen hemen tüm bebekler bazen huzursuzdur. Ancak bazıları aşırı derecede huzursuzdur, çünkü çoğu ticari bebek formülünün temeli olan inek sütündeki proteine alerjisi vardır.

Herhangi bir yaştaki bir kişi süt alerjisine sahip olabilir, ancak bebekler arasında (bebeklerin yaklaşık% 2 ila% 3'ü) daha yaygındır, ancak çoğu aşırıya kaçar.

Çocuğunuzun süt alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, test ve süt bazlı formüllere ve süt ürünlerine alternatifler hakkında doktorunuzla konuşun.

Bağışıklık sistemi süt proteinini yanlışlıkla vücudun savaşması gereken bir şey olarak gördüğünde bir süt alerjisi oluşur. Bu, bir bebeğin telaşlı ve sinirli olmasına, mide ve diğer semptomlara neden olabilecek alerjik bir reaksiyon başlatır. İnek sütüne alerjisi olan çoğu çocuk keçi sütü ve koyun sütüne de tepki gösterir ve bazıları da soya sütündeki proteine karşı alerjik reaksiyon gösterir. Emzirilen bebeklerde süt alerjisi geliştirme riski, formülle beslenenlerden daha düşüktür. Ancak araştırmacılar, bazılarının neden bir süt alerjisi geliştirdiğini ve bazılarında da neden olmadığını tam olarak anlamıyorlar, ancak birçok durumda alerjinin genetik olduğuna inanılıyor. Tipik olarak, bir süt alerjisi bir çocuk 3 ila 5 yaşına geldiğinde kendi kendine gider, ancak bazı çocuklar asla geçmez. Bir laktoz intoleransı, bebeklerde nadir görülen daha büyük çocuklar ve yetişkinler arasında daha yaygın olan şeker laktozu sindirememe ile aynı şey değildir.

Laktoz İntoleransı Bebeklerde Nasıl Anlaşılır; İnek sütü proteini alerjisi belirtileri genellikle yaşamın ilk birkaç ayında, genellikle inek sütü bazlı formülünün yiyeceklere dahil edilmesinden sonraki günler veya haftalar içinde ortaya çıkar. Bir bebek, beslendikten sonra çok hızlı bir şekilde (hızlı başlangıç) veya inek sütü proteini (daha yavaş başlangıç) tükettikten sonra 7 ila 10 güne kadar semptomlar yaşayabilir. Semptomlar, anne inek sütünü içerse, özel emzirme ile de ortaya çıkabilir. Daha yavaş başlayan reaksiyon daha yaygındır. Semptomlar yumuşak dışkı (muhtemelen kan içeren), kusma, öğürme, yiyecekleri reddetme, sinirlilik veya kolik ve egzama gibi deri döküntülerini içerebilir. Bu tür reaksiyonların teşhis edilmesi daha zordur, çünkü aynı semptomlar diğer sağlık koşullarında ortaya çıkabilir. Çoğu çocuk, 2 yaşından sonra bu alerji formundan daha fazla büyür, ancak bazıları ergenliğe kadar büyüyemez.

Hızlı başlangıçlı reaksiyonlar, sinirlilik, kusma, hırıltılı solunum, şişme, kurdeşen, derideki diğer kaşıntılı şişlikler ve kanlı ishali içeren semptomlarla aniden ortaya çıkar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal