Kültürel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Günümüz dünyasında birçok kültür bir arada yaşamaktadır. Bu da farklı kültürlerden kişilerin hızlı iletişim kurmasına vesile oluyor. Peki kültürel zeka ne demektir? Kültürel zeka nasıl geliştirilir? İşte detaylar...

04.07.2020-17:59 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-17:51) Kültürel Zeka Nasıl Geliştirilir?

İnsanlar farklı kültürlerde olmalarına rağmen birbirleriyle hızlı bir şekilde tanışıyor. Sosyal medya sayesinde sınırlar ortadan kalkmakta ve farklı hayatları bir ekran sayesinde görebilmekteyiz. Kültürel farklılıklara ve yeniliklere açık olmak sadece çok kültürlü ortamda çalışanları değil hepimizi ilgilendiren bir olgu haline geliyor. Dolayısıyla farklı kültürlere kolayca alışmak için kültürel zekayı geliştirmek oldukça önemlidir.

KÜLTÜREL ZEKA NEDİR?

Kültürel zekâ kavramını P.Christopher Earley ve Elaine Mosakowski ‘nin ortaya çıkarmıştır. Yeni bir zekâ türü olarak ortaya çıkarılan kültürel zekâ, bireyin farklı bir kültürel ortamda veya çok kültürlü bir ortamda uğraşlarını yerine getirmesi ve başarılı olmasıyla tanımlamak mümkündür. Kültürel zekâsı yüksek kişiler kültürel evrenselliklerin ve kültürel farklılıkların bilincinde olurlar.

Çok kültürün var olduğu bir ortamda kişilere nasıl yaklaşacağını bilmek ve etkin olmak, kültürel zekânın göstergesi sayılmaktadır. Kültürel zekâsı gelişkin bireyler kültürlere ait yaklaşımları algılayarak bunlara uygun davranışlar sergiler ve böylece ortama daha çabuk uyum sağlıyor. Kültürel zekâ, kişinin farklı kültürlerde sosyalleşebilme yeteneğini de olumlu olarak etkilemektedir. Kişi, kültürlerarası bir ortamla karşılaştığında kültürel kavramları fark edebiliyor ve bunlara uygun olarak nasıl davranması gerektiğini belirleyebiliyor.

KÜLTÜREL ZEKAYI GELİŞTİRMENİN YOLLARI

Uzmanların yapmış olduğu açıklamaya göre kültürel zekanın gelişmesini farklı evreleri vardır. Bu evreler inkâr, savunma, küçük görme, kabul, adaptasyon ve bütünleşme. Elbette inkâr ve savunma gibi evreler kişinin yeteneğine bağlı olarak hızla aşıldığında, farklı kültürlerle uyum da oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Yani kişi farklı kültürlerle bir araya sık sık geliyor olsa d, gelişim evrelerinin inkâr, savunma ve küçük görme gibi aşamalarında kaldıysa kültürel zekâsının gelişmesi mümkün değildir.

Öncelikle, adaptasyon için kişinin çaba gösterilmesi gerekir. Bunu aştıktan sonra kültürel farklılıklara daha sıcak bakmanın ve uyum sağlamanın önü açılmış oluyor. Farklılıkları fark etmekten bağımsız olarak, kişinin kendinde olan ön yargıları bu anlamda oldukça belirleyici rol oynar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal