Kıvama Göre Yumurta Haşlama Süreleri

Yumurta, vitamin ve protein bakımından zengin gıdalardandır. Kimimiz tereyağında severiz kimimiz haşlama... Peki vitamin bombası yumurtayı haşlama süreleri ne kadar olmalıdır? Hangi kıvamı istiyorsak ona göre süresini belirlemeliyiz.

Kıvama Göre Yumurta Haşlama Süreleri

Yumurtanın haşlanma dakikası, pişirme yöntemine göre değişiklik gösterir. 3 çeşit yumurta pişirme yöntemi vardır bunlar; rafadan, kayısı ve katı yumurta şeklindedir.

PİŞİRME YÖNTEMİNE GÖRE SÜRESİ  

Rafadan yumurta: Yumurtayı rafadan pişirmek için, suyu ocağa koyduktan sonra 3 dakika beklemek yeterli. Eğer bu şekilde süreyi ayarlayamıyorsanız, su kaynamaya başlayınca yavaşça 100'e kadar sayın. Bu yöntemle yumurta rafadan olur.

Kayısı yumurta: Yumurtanın kayısı kıvamında olmasını istiyorsanız, yumurta kaynayan suya bırakılır ve 5-6 dakika kaynatılır. Ardından yumurta soğuk suya tutulur ve böylece kayısı kıvamında pişmiş hale gelir.

Katı yumurta: Yumurta kaynar suya konulunca en fazla 12 dakika içinde katı pişer. Yumurtanın haşlanma süresinin iyi ayarlanması oldukça önemlidir. Eğer yumurta uzun süre haşlanırsa; sarısındaki demir ve beyazındaki sülfür birleşir ve yumurta sarısının çevresinde yeşilimsi bir halka meydana gelir. Böyle pişmiş yumurtaları yememek gerekir. Bu sebeple yumurta 15 dakikadan fazla haşlanmamalıdır. Aksi durumda yumurtadaki vitaminlerin etkisi kaybolur. Sağlıklı bir beslenme için, her gün yumurta yemeli ve yumurtanın haşlanma süresine itina edilmelidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Yorum Yaz

Diğer Kadın Haberleri