Kepek Problemini Önlemenin Yolları

Kepek kadınlarda ve erkeklerde saç derisinde bulunan aynı zamanda saçın üzerinde de görülebilen cilt pullarının dökülmesi ile oluşan yaygın bir saç derisi problemidir. Yapılan istatistik sonuçlarına göre kepek %50 oranında görünme göstermiştir. Peki kepek nasıl önlenir? İşte haberin detayları...

11.08.2020-18:02 - (Son Güncelleme: 11.08.2020-17:59) Kepek Problemini Önlemenin Yolları

 Kepek bulaşıcı değildir ve ciddi bir problem yaratmaz. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Sebebi bilinmemekle birlikte erkeklerde saçın kısa olması sebebiyle deriye yakın olan saçta daha çok görünmesi gözlenmiştir. Diğer bir sonuç kadınlarda kepek problemi yaşayanlar kepeğe karşı ürünleri kullanırken dikkatli oldukları için ve hep aynı ürünü kullandıkları için erkeklere göre kepek tedavisinde azalma kaydetme yakalaya bilmektedirler.

KEPEK NASIL OLUŞUR?

İnsan vücudunda cilt mevsimsel olarak ve her yıl kendisini yenileyebilen bir sistemdir. Cilt yeni hücre oluşturması sırasında ölü hücreleri üst düzeye atar buradan sonuçla üst düzeye çıkan ölü hücreler saç yıkaması esnasında saç üzerinde belirir ve kepek oluşumuna sebep olur. Kepek aynı zamanda birtakım rahatsızlıklarında belirtileri arasındadır. Sedef hastalığı denilen başta kepek ile başlayıp ardından ciltteki dökülmelerin kırmızı kabuklu lekelere dönüşmesi ile başlayan bir hastalıktır. Diğer bir rahatsızlık ise cildin dışarıdan gelen boya, jöle, sprey gibi saç ürünlerine karşı gösterdiği tepkidir. Kişi saçına kullandığı dışarıdan gelen herhangi bir ürün sonucunda kepeklenme yaşadıysa ve o ürünü bıraktıktan sonra kepeklenmenin azalmasını gördüyse bu durum ile cilt arasındaki dermatit nedeninden kaynaklanmaktadır. Diğer bir rahatsızlık ise toplumda saçkıran olarak da söylenen tıp dilinde Tinea capitis bir diğer tanımlama şekli ile saçta bulunan derinin mantar enfeksiyonu kapmasıdır. Kepek oluşumuna sebep olabilecek bir diğer rahatsızlık ise Seboreik Dermatit yani yaygın olan bir cilt hastalığıdır. Burada kişinin derisinde yüzünde ve vücudunun çeşitli bölgelerinde kaşıntı yaratarak, kızaran ve o bölgede dökülme yapan cilt hastalığıdır. Stres, yorgunluk, mevsim değişimi, yiyecekten kaynaklı gelen beslenme biçimi gibi faktörlerden oluşur.

KEPEK NASIL GEÇER?

Kepek tedavisinde önleyici etmenlerden bir tanesi şampuandır. Herhangi bir marketten veya eczaneden satın alınabilecek kepek karşıtı şampuanlar olması önemlidir. Şampuan alırken içindekiler kısmında çinko pirit, Salisilik asit, selenyum sülfit, ketokonazol, kömür katranı gibi maddeler içeriyorsa, bunlar kepeğe karşı faydalı malzemelerdir. Problemi yaşayan kişi şampuanı kullanmadan önce yıkama talimatlarını okumalıdır.

Kepek karşıtı şampuan saçları uyguladıktan sonra 2-3 dakika kadar parmaklarla saç derisine masaj yapılmalıdır. Burada amaç içerisinde bulunan malzemelerin saç derisini daha iyi temas etmesini sağlamaktır. Şampuanla birlikte kepek azalması gözlenmelidir. Bu duruma göre kepekte azalma varsa şampuan ona göre daha sık ya da kepek de artma varsa bir doktor tedavisine gidilmelidir. Evde bitkisel olarak da kepeğe karşı konulabilir. Bunlar hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı, aloe vera, probiyotik alımı, omega-3 alımı gibi çeşitli bitkisel ürünler ile gerçekleşebilir. Bu ürünleri şampuan içine katarak da kullanabilirsiniz ya da duştan önce saç derisine masaj yaparak da kullanabilirsiniz, Omega 3 gibi ağız yoluyla alınan çeşitli bitkisel ilaçları düzenli olarak kullanmakta fayda vardır. Ancak bütün bunları yine bir uzman kontrolünde alınması tavsiye edilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal