Kemik Suyu Nasıl Yapılır? Kemik Suyu Tarifi

Adını son dönemlerde sıkça duymaya başlasak da aslında yüz yıllardır tüketilen kemik suyunun faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Bilhassa gelişme çağında çocuklar için eşsiz bir vitamin mineral kaynağı olan kemik suyu evde nasıl hazırlanır sizler için derledik.

07.05.2019-13:19 - (Son Güncelleme: 07.05.2019-12:46)

Kemik suyunun saymakla bitmeyen faydaları, hakkında bilmediğimiz daha çok şeyi öğrenmeye itti bizi. Kemik suyunu içmeniz için hasta olmanıza gerek yok, çocuk, genç, yaşlı olmanız da farketmiyor. Her insanın mutlaka tüketmesi gereken besinlerden olan kemik suyunun evde yapılış aşamalarını sizler için derledik.

KEMİK SUYU MALZEMELER

  • 1-1,5 kilogram ilikli kemik (Kasaplardan bu şekilde temin edebilir, miktarını artırıp azaltabilirsiniz)
  • Su
  • Tuz - karabiber
  • Baharat (İsteğe göre içine defne yaprağı, biberiye, kekik gibi baharatlar)

KEMİK SUYU HAZIRLANIŞI

1.Evde kemik suyu yapmaya başlamadan önce ona çok vakit ayırmanız gerektiğini bilmeli, ona göre uygun olduğunuz bir günü seçmelisiniz. Güvendiğiniz bir kasaba kemik suyu hazırlamak istediğinizi söylerek alırsanız, kemik suyu yapabileceğiniz en uygun kemikleri verecektir. 

2.Kemik suyu hazırlığına geçtiğinizde ilk aşamada sizi 2 ayrı yöntem bekliyor. En sık kullanılanlardan biri kemikleri önce temiz bir suda bekletip ardından da yıkamak. Aldığınız kemiklerin durumuna göre suda bırakacağınız süre 2 ila 12 saat arasında farklılık gösterebilir. İsterseniz kemik suyu yapmaya karar verdiğiniz günün bir gün öncesi, akşamdan suya bırakıp sabah kemiği kullanacak şekilde suda bekletebilirsiniz, bu uygulama kemiğin üzerindeki kan ve kirlerden arınması için yeterli olacaktır.

3.İkinci yöntem ise kemikleri doğrudan bir tencereye koyup üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek. Ama birinci yöntem en çok tercih edilenlerden.

 

4.Kemikleri  kir ve kandan ayıracağınız yolu seçip uyguladıktan sonra kemikleri derin ve geniş bir tencereye alın. Kemiklerin üzerini yaklaşık 3-4 parmak aşacak kadar su ekleyin ve ocağın altını açıp kaynamasını bekleyin.

5.Tenceredeki karışım kaynamaya başlayınca altını kısıp bu şekilde kaynatmayı sürdürün. Kaynarken suyun yüzeyine çıkacak köpükleri kaşıkla güzelce temizleyin.

6.Hiç köpük çıkmamaya, kemik suyunuz sakince kaynamaya  başlayınca dilerseniz içine defne yaprağı, biberiye ya da kekik ekleyebilir, isterseniz sadece tuz ve karabiber ekleyerek de enfes bir kemik suyu elde edebilirsiniz.

7.Bu şekilde tenceredeki suyu en az 10-12 saat kısık ateşte kaynatmanız en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır. Bu kadar vaktiniz yoksa en az 6 saat kaynatın. İsterseniz düdüklü tencerede bu süreyi 2 saate kadar da indirebilirsiniz, 

8.Suyun içinde önerdiğimiz kadar kaynayan kemikleri, bu süre bitnice suyun içinden çıkarın. Tenceredeki kemik suyunu oda sıcaklığında soğumaya bırakın.Sonrasında cam kavanozlara ya da kapaklı kaselere kemik sularını paylaştırıp buzdolabına kaldırın. İhtiyaç anında yemeklere lezzet katmak için, çorba yapmak için çıkarın.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal