Kedilerin İnsan Sağlığına Etkisi

Bilimsel araştırma sonuçları, evcil hayvan sahiplenmenin bilhassa kedi ile ortak alan paylaşmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor. Kedilerin sağlığımıza nasıl etkileri vardır? Detaylar haberimizde...

17.02.2020-13:46 - (Son Güncelleme: 29.01.2022-13:58)

Bilimsel araştırma sonuçları, evcil hayvan sahiplenmenin bilhassa kedi ile ortak alan paylaşmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtlıyor.

Evcil hayvan beslemek sorumluluk bilincini yükseltmek ile kalmayıp daha sağlıklı bireylere dönüşmemize olanak sağlıyor. Bilimsel araştırmalar genellikle köpek ve insan arasındaki etkileşime yoğunlaşırken son zamanlarda yapılan çalışmalar en çok sahiplenilen evcil hayvanlardan kedilerin de zihinsel ve fiziksel sağlığımız için son derece faydalı olduğunu ortaya koyuyor.

2015 yılında yapılan araştırmaya göre kedi sahibi kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yüzde 25'i kedilerinin fiziksel sağlıkları için iyi olduğunu net bir şekilde vurguluyor.

Buna ek olarak kadınların yüzde 52'si ve erkeklerin ise yüzde 28'i, kedilerin akıl sağlıkları için de faydalı olduğunu belirtiyor. 

Lisanslı klinik psikolog ve aynı zamanda The Stress-Proof Brain kitabının yazarı Melanie Greenberg'in açıklamalarına göre kedi sevmek vücutta oksitosin hormonu salgılanmasına sebep oluyor. Bağlanma hormonu bilinen diğer ismiyle kucaklama kimyasalı oksitosin, bireylerde stresi önemli oranda azaltıp nispeten daha az endişeli ve kaygılı hissetmeyi sağlıyor.

KEDİ SESİ KAN BASINCINI DÜŞÜRÜYOR

Vasküler ve Girişimsel Nöroloji Dergisi' nde yayımlanan bir araştırmanın sonucuna göre kedi sahiplerinin kalp krizi veya felç nedeniyle ölüm riskleri düşüyor. Kedi mırıltısı sesi sinirleri yatıştırarak sakinleşmeyi sağlıyor aynı zamanda kan basıncını da etkiliyor basıncı düşürüyor.


Araştırmada yirmi yıllık bir süreç göz önüne alınarak kedi sahibi olanlar ve olmayanlar karşılaştırıldı. Kedilerin faydaları ile ilgili belki de en çarpıcı olan bu bilimsel bulgu sonuçlarına göre kalp krizi ölümlerini yüzde 33 oranında azalttığı kanıtlandı.

Yapılan başka bir başka araştırmada 6 bin kadar Avustralyalı kişinin sigara kullanımı, kilo, egzersiz gibi özellikleri dikkate alınarak incelendi. Kan basıncı ve kolesterol değerleri kontrol edilen bu bireyler içinde evcil hayvan besleyenlerin beslemeyenlere oranla kan basıncı ve kanlarındaki kolesterol ile trigliserit düzeylerinin daha düşük olduğu açıklandı.

Greenberg, günümüzde insanların daha bireysel olduğunun altını çizerek şöyle diyor: ''Araştırmalar yalnızlığın birçok hastalıkta rol oynayan büyük bir faktör olduğunu gösteriyor.'' Yapılan güncel bir araştırmaysa Alzheimer hastalığının yalnızlıkla bağlantılı olduğunu ortaya çıkarıyor.

Kedilerin insanlara sunduğu diğer bir fayda ise yalnızlığı azaltarak arkadaş hissi sağlaması…

2013 yılında Veteriner Hekimler Birliği'nin yürüttüğü anketin sonuçlarına göre yalnız insanların evcil hayvan sahiplenme oranını yükseldi.

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği eski başkanı Doktor Douglas Aspros yaptığı bir açıklamada ''Evcil hayvan sahiplenmenin sunduğu konfor ve tatmin duygusunu her geçen gün daha fazla yalnız insanın keşfettiğini görmek ilginç. Evcil hayvanlar yaşamımızda güçlü ve olumlu etkilere sahip ve sağlık için benzersiz duygusal, psikolojik ve fiziksel yararlar sunuyor.'' diye belirtti.

ÇOCUKLARI ALERJİDEN KORUYOR

2002 yılında yürütülen diğer bir araştırma sonuçlarına göre birden fazla kedi bulunan evlerde yaşayan bir yaşının altındaki bebeklerin 6 ve 7 yaşlarına geldiğinde alerjiye yakalanma sıklığı, kedi sahibi olmayan ailelere göre yüzde 66 daha az. Test edilen alerjiler arasında kedi, evcil hayvan alerjileri, toz alerjisi, çimen alerjisi gibi yaygın görülen alerji çeşitleri yer buluyor. 

Klinik ve Deneysel Alerjiler Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre, yaşamının ilk yıllarında kedi ile birlikte hayat sürdüren gençlerin evcil hayvan alerjisine yakalanma ihtimali çok düşük.

2015 yılında uyku sağlığı uzmanları tarafından yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, kedilerin uyku problemlerini gidermeye yardımcı olduğu kanıtlandı.

Kediler ile birlikte yaşayan 74 kişiye uyku alışkanlıkları ve evcil hayvanlarının yatak odalarında uyumasının kendilerini nasıl etkilediği soruldu.  Cevaplayan insanların yüzde 56'sı hayvanlarının yatak odasında bulunmasına izin verdiğini aktardı. Araştırmada yer alan kişilerin yüzde 20'si hayvanların uykularını böldüğünü söylerken yüzde 41'i evcil hayvanlarının kendilerini rahatsız etmediğini aksine uyurken yatak odasında oldukları takdirde uyku kalitelerinin artırdığını belirtti.

KEDİ BESLEMEK CAİZ MİDİR?

Kedi beslemenin dinen herhangi bir olumsuz bildirisi yoktur. Kedi beslemek caizdir. Hadis-i şerifte kedi sevgisinin imandan olduğu bildirilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal