Kadınların Korkulu Düşmanı: Çikolata Kisti

Endometrioma yani çikolata kisti, üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkar. Peki, 5 kadından birinde görülen çikolata kisti nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte çikolata kisti hakkında merak ettikleriniz…

22.01.2020-14:04 - (Son Güncelleme: 22.01.2020-13:40)

Özellikle regl döneminde yaşanan sürekli ağrılar endometriozise yani halk arasında bilinen adıyla çikolata kistine işaret edebilir. Rahmin içini bir astar gibi saran ve her ay regl kanaması şeklinde parçalanıp dökülerek yenilenen dokuya ise endometrium denilir.

ÇİKOLATA KİSTİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çikolata kisti, adet döngüsü sırasında karında kramplar meydana gelmesi, anormal kanama, aşırı vajinal kanama, bacaklarda ağrı hissi, bel ağrısı, sırt ağrısı, kasıklarda kronikleşmiş ağrı, koyu renkli vajinal akıntı, tuvalete giderken ağrılı bağırsak hareketleri, cinsel ilişki sırasında ağrı, bükme ve germe gibi egzersizler sırasında ağrı ve bazı kadınlarda kısırlık olarak belirtiler gösterebilir. Hastalık cerrahi yöntemlerle ve ilaçla tedavi edilebilir. Kişi, ilaçlarla geçici olarak menopoza girer ya da doğum kontrol hapları veya erkeklik hormonu etkisi içeren ilaçlar kullanır. İlaç tedavisi, ağrının önüne geçerek avantaj sağlar. Ancak ilaç kullanımı süresince hamile kalınamaması gibi dezavantajlar oluşturur ve kişi sadece ilaç verildiği sürece rahatlar. Bu nedenle ilaçla tedavi, hastalığın sürmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra laparoskopik yani kapalı ameliyatta tercih edilebilir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal