Kadınların İhtiyacı Olan Vitaminler!

Kaliteli bir yaşam için sağlıklı bir bedene sahip olmamız gerekir buda ancak vitaminlerle olabilir.Kadınların belli yaş aralıklarında vitaminlere daha çok ihtiyacı olur.

05.02.2020-11:06 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-16:06)

Metabolizmanın yeterli hızda ve düzenli çalışmasında vitaminlerin önemi oldukça büyüktür. Vitaminler kimyasal tepkimelerin oluşmasına yardımcıdırlar. Vitaminler sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışması, vücut direncinin sağlanmasında yardımcı olur.

Kadınların İhtiyaç Duyabileceği Vitamin Takviyeleri

Kaliteli bir yaşam sürdürmek günlük hayatta vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri vücuda yeterli oranda sağlayarak mümkündür. Günlük düzenli olarak tüketeceğiniz meyve ve sebzeler sayesinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok farklı vitamini doğal yollardan karşılayabilirsiniz.

Günümüzün yaşam koşullarında hem çalışma hayatını hem de ev hayatını düzenlerken dengede kalabilmeye özen gösteren kadınlar, her şeye yetişebilmek adına sürekli bir koşuşturma halindedirler. Bu yoğunluk içerisinde kimi zaman dengeli ve düzenli beslenebilmek zordur veya ihmal edilebilir. Öğünlerin atlanması ya da atıştırmalıklarla geçiştirilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin yeterli oranda alınmaması sonucu vücut direncini yitirir, bağışıklık sistemi çöker ve vücut yeterince enerji üretemez. Dengesini yitiren vücutta zamanla halsizlik, bitkinlik durumu artar, yorgunluk durumu kronik bir hal alır.

Gerek çevresel faktörler gerekse yanlış beslenme sonucu vücut ihtiyaç duyduğu vitaminleri tam anlamıyla karşılayamaz duruma gelirse kaliteli yaşam sürmekte imkansız bir hal alır. Vücut yaşamsal fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar. Vitamin ihtiyacı yeterince desteklenmediğinde zamanla vitamin eksikliğine bağlı olarak sorunlar yaşanmaya başlar. Bu durum neticesinde bağışıklık sisteminin zayıflaması, halsizlik durumunun kronik hale gelmesi, cilt sağlığında bozulmalar görülebilecek durumlardandır. Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla vücut direnci çok daha hızlı zayıflar ve hastalıklara yakalanma riski artar. Vitamin eksikliği yaşayan kişilerin diğer kişilere oranla daha sık hastalanması, hastalığı çok daha yavaş atlatması söz konusudur.

Vitamin eksikliği her yaşta görülebilen bir sorundur. Farklı yaş aralıklarında ortaya çıkan vitamin eksikliği kadınlarda ve erkeklerde yaşa, kiloya, fiziksel özelliklere göre farklı şekillerde ve oranlarda görülebilmektedir. Kadınların en çok ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini, antioksidan içeren A vitamini, kemik sağlığında etkili kalsiyum ve D vitamini, E ve K vitamini, B2, B6, B7, B9, B12 vitaminleri sayılabilir.

A vitamini için;

  • Maydanoz, ıspanak, havuç, portakal

C vitamini için;

  • Yeşil biber, maydanoz, brokoli, soğan, havuç, bezelye, nar, greyfurt, portakal, mandalina

E vitamini için;

  • Mısır, buğday, yulaf, ceviz, lahana, ıspanak ve marul

K vitamini için;

  • İnek sütü, peynir, pirinç, kabak, muz

D vitamini için;

  • Balık, karaciğer, kırmızı et, yumurta, tereyağı tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler doğal yolla karşılanabilmektedir.
Kadınlarda vitamin gereksinimi farklı yaş gruplarında değişkenlik gösterebilmektedir. 30 yaş altındaki kadınların vitamin kullanımı ihtiyacı, 40-60 yaş aralığındaki kadınlara göre çok daha farklıdır. Menopoz dönemi yaklaşan ve 40-50 yaş aralığındaki kadınlarda demir eksikliği daha çok görülebilirken, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda B6, B12 ve folik asit ihtiyacı, 70 yaş üzerindeki kadınlarda D vitamini ihtiyacı daha çok ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda hamilelik döneminde de 

gereksinim duyulan folik asit ya da B9 vitamini olarak da bilinen önemli bir vitamindir. Kadınların hamile kalmadan ve hamileliğin ilk üç ayında doktor kontrolü altında folik asit kullanımı anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal