Kadınları Daha Yakından Tanıyalım

'Kimse kadınlar hakkında benim kadar çok şey bilmiyor. Ve ben de hiçbir şey bilmiyorum.' derken oyuncu Seymour Hicks, önemli bir konunun da altını çizmiştir. Nitekim, kadınlar kendilerini anlayamazlarken, onları bir başkasının, hele karşı cinsten birinin anlaması mümkün değildir.

04.07.2020-16:51 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-16:45) Kadınları Daha Yakından Tanıyalım

O sebeple, "seni anlıyorum" ifadesi bir ifadesizlik belirtisi de addeder. Kimse kimseyi tam olarak anlayamaz.

Bu yönde, kadınların kendilerini, kadınların kadınları tanımaları çok önemliyken; erkeklerin de kadınları tanımalarının önemi büyüktür. Birlikte yaşanılan bir dünyada ortaya çıkacak anlayış ve uzlaşma noktaları, insanların birbirlerini çözebilmeleriyle ilgilidir. Bunu tamamen yapmak mümkün değilse bile, bir parça okuma-araştırmayla, bir parça duygu birliğiyle aradaki uçurumu biraz kapatabilmek olasıdır.

Kadınları Nasıl Tanımlarız?

Bazı sözcüklerin tanımları çok kolay gibi gözükürken, aynı zamanda da zordur. Kadınları daha yakından tanıyalım dersek, önce kadın tanımını yapmak da fayda vardır. Ama, bu tanım pek kolay yapılamayacaktır. Zira, sözcüğün bir temel tanımı varken, bir de kullanıma, cinsiyetlere ya da önyargılara göre karşılığını bulan tanımları ortalarda dolaşmaktadır. O yönde, kadın sözcüğünün nelere tekabül ettiğini ortaya koymak gereklidir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

*Biyolojik olarak erkekten ayrı addedilen varlık

*Doğurganlık özelliği taşıyan varlık

*Özgür iradesiyle yaşamaya gayret gösteren varlık

*Kimi zaman hor görülen, aşağılanan, şiddet uygulanan varlık

*Feminist varlık

*Annelik yapan varlık

*Anneannelik, babaannelik yapan varlık

*Östrojen hormonları çalışan varlık

*Bir kadın cinsel oranı taşıyan varlık

Tüm bu tanımlamaların hepsi bir arada olacağı gibi, birbirlerinden ayrı şekilde değerlendirildikleri de görülür. Bazılarının kişisel, bazılarının kültürel, bazılarının da önyargı içeren karşılıkları mevcuttur. Kadın denilince, ayrıca biyolojik bir cinse de atıfta bulunulur. En genel tanımıyla kadın, "belli bir erişkinliği, zihinsel ve bedensel olgunluğu taşıyan kişi" anlamına gelmektedir.

Kadınları Nasıl Tanırsınız?

Genelde erkekler tek bir kılığa bürünüp, tek bir perspektiften değerlendirileceği gibi, kadınları öylesi bir tekillikten anlayabilmenin pek mümkünatı yoktur. Ama, onlarla ilgili genel başlıklar verebilmek olanaklıdır. Bu başlıkların kimileri kısaca şunlardır:

*Kadınlar duygusaldırlar, vicdan yetileri çok gelişmiştir. Çocuk bakımında, hayvan sevgisinde, bahçe düzenlemesinde çevreye faydaları fazlasıyla dokur.

*Kadınlar haksızlığa tahammül edemezler. Eğer, bir kadın size katlanıyorsa, sabrettiği yahut o an çaresizlik içinde olduğu içindir. Çünkü, kadınlar doğaları gereği susmaya, haksızlığa gelemezler. Hele, söz konusu çocukları ya da kişilik haklarıysa, orada onları aniden parlarken görebilirsiniz.

*Kadınlar sabırlı ve paylaşımcı insanlardır. Bu yüzden, ev içindeki düzeni, mutfak işlerini onlar ayarlarlar. Ama, onların üstüne çok gidilirse, bir üstteki maddede yer alan kısım burada da geçerlidir; haksızlığa ve kullanılmaya tahammül edemezler.

*Kadınlar kimi zaman ağlayabilirler, erkeklerden daha kolay ağlayıp, duygularını rahatça ifade edebilirler. Fakat, bu duygular onları tamamen ele geçirirse ve kendilerine özgür bir yaşam alanı kuramazlarsa, psikolojilerinin de bozulduğu görülür. Zira, minör ve majör depresyonların, panik atakların en sıkı yaşandığı kesim kadınlar arasındadır.

*Kadınlar çocuk sahibi olma hayaliyle yaşarlar. Çoğu kadın, babalı, babasız, doğal döllenmeyle, tüp bebek yöntemiyle yahut sperm bankası aracılığıyla, her ne şekilde olursa olsun, çocuk sahibi olmayı arzu eder. Hatta, çocukları eşlerinden, yakın aile çevresinden, diğer her şeyden önce gelir onlar için.

*Kadınları daha yakından tanıyalım derseniz, onlarla konuşmayı denemelisiniz. Kadınlar konuşmaya, içlerini dökmeye bayılırlar. Bir erkek onları dinlemiyorsa ya da onların sözlerini dırdır şeklinde niteliyorsa, bu duruma çok bozulurlar ve sinirlenirler. Kadınlar anlaşılmak isterler.

Kadınları Tanımak İsteyenlere Tavsiyeler Nelerdir?

Kadınları daha yakından tanıyalım derseniz, şu başlıklara dikkat etmeniz yerindedir:

*Bir kadına dürüst olun. Eğer, evliyseniz, kadınların duygularıyla oynayıp, onlara rol yapmayın. Kadınlar da rol yapan erkeklerden uzak dursunlar. Kadınlarla cinsel bir birliktelik istiyorsanız bile, bunu ona saygı çerçevesinde, açıkça ve uygun bir dille söyleyip, kararı ona bırakın. Her türlü kararı da anlayışla karşılamayı bilin. Kadınlar da erkekler kendilerine açık davrandıklarında, ötesini sorgulamamayı ve kimseyi değiştiremeyeceklerini öğrensinler. Kadınların en büyük hatalarından biri, değiştiremeyecekleri insanlarla vakit kaybetmeleridir. Unutmayın ki, erkekler asla değişmezler!

*Beğendiğiniz kadının değer yargılarını öğrenmeden, onun hakkında gözlem yapmadan, her kadına davrandığınız gibi ona da davranmayın. Erkeklerin düştükleri hataların başında, bir kadınla yaşadıkları faturanın cezasını diğer kadına kesmeye çalışmaları yahut her kadına aynı yaklaşımda bulunmaya çalışmalarıdır. Bu yanılgıdan kurtulun. Karşınızdaki kadını çözün, ona saygı çerçevesinde yaklaşarak, duygularınızı ve düşüncelerinizi net ifade edin. Gelecek yanıta göre de kararınızı belirleyin. Kalmanız gerekiyorsa kalın; çekip gitmeniz gerekiyorsa da çekip gidin. Mesafe koymanız lazımsa da, onu da kabullenmeyi öğrenmeye çalışın.

*Kadınlar hediyelere, dürüstçe yapılan iltifatlara, zor zamanlarında yardımlarına koşan adamlara, bonkör erkeklere bayılırlar. Kadınlar için güven duygusu çok önemlidir. Bir kadın üstünde, önce bir insan, ardından bir erkek olarak güven duygusu yaratabiliyorsanız, bu sizin için de önemlidir.
Kadınları daha yakından tanıyalım demeden önce, her insan, her kadın, her erkek önce kendini tanımaya çalışmalı; bunu yaparken, cinsiyetinin yarattığı etki alanlarını da kişilik durumları ekseninde ele almalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal