Kadınlara Kendini Depresif Hissettiren PMS ve PMDD Sendromu

Kadınlar, her adet döneminde üzüntü, kaygı, sinirlilik, uyku sorunu ve daha nicelerine yol açan bu iki sendromu yaşıyorlar: Adet Öncesi Sendromu (PMS) ve Adet Öncesi Disforik Bozukluk (PMDD).

03.02.2020-17:21 - (Son Güncelleme: 03.02.2020-17:08)

Üzüntü, kaygı, sinirlilik, uyku problemleri, sürekli yeme isteği, akne, yorgunluk, baş ağrısı vb.. Bazı kadınların her ay yaşadığı sıkıntılardır. Kadınların adet döneminden önce veya adet sırasında yaşadığı ancak çoğu kişinin anlam veremediği ve anlayamayacağı durumlardır.

PMS Kimlerde Daha Fazla Görülüyor?

PMS hem fiziksel hem de duygusal semptomlara neden olabiliyor. Bu belirtiler yumurtlamanın sonu ile adet döneminin başlangıcı arasında herhangi bir aşamada olabilir. Araştırmalara göre kadınların yüzde 75’i bir tür PMS yaşadığını tahmin etmektedir. PMS’nin bu dönemde neden olduğu başlıca şikayetler; ağrı ve sızılar, akne, kaygı, şişkinlik, ağlama nöbetleri, göğüslerde hassasiyet, iştahta değişiklikler, kabızlık veya ishal, depresyon hali, yorgunluk, baş ağrıları, sinirlilik ve öfke, konsantrasyon eksikliği ve uyku zorluklarıdır.

PMDD Kimlerde Daha Fazla Görülüyor?

PMDD’nin ise daha şiddetli olduğu söylenmektedir. PMDD'nin yol açtığı şikayetlerin günlük yaşamı ve ilişkileri doğrudan etkileyecek kadar şiddetli olduğu ve şiddetli depresyon, kaygı ve sinirlilik, panik ataklar, şiddetli ruh hali değişimleri, sık ağlama atakları, faaliyetlere ve diğer insanlara olan ilgi kaybı, bunlardan bazılarıdır. Dahası intihar düşüncesi ya da girişimleri de PMDD’nin muhtemel bir belirtisidir.

PMS ve PMDD tedavi edilebilir mi?

Dengeli bir diyet; şeker, yağ, tuz, rafine karbonhidratlar ve alkol alımını azaltmak, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresin kaynaklarını ortadan kaldıracak aktiviteler yapmak ve kalsiyum gibi takviyeler işe yarayacaktır. Özellikle premenstrüel sendromda (PMS) akupunktur çok etkilidir. Adetten bir hafta öncesinden başlayıp adet bitene kadar gün aşırı devam eden akupunktur sayesinde kişi, sorunları ya hiç hissetmiyor ya da çok az hissediyor. Ancak bu ruh hali değişiklikleri düzenli olarak meydana gelirse, tüm ay devam ederse veya kişinin hayatı veya ilişkileri üzerinde önemli bir etkisi varsa mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır. 

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal