İslamiyet’te Hamilelikte Oruç

İslamiyet’e göre hamilelerin oruç tutmamasında herhangi bir sakınca bulunuyor mu? Soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

03.07.2020-16:05 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-16:04) İslamiyet’te Hamilelikte Oruç

Hamile anne adayları birçok konuda bebeklerinin sağlığına zarar verecek davranışlardan kaçınmak da ve yanlışlıkla bebeğin sağlığına etkide bulunacak bir davranış gerçekleştirmekten korkmaktadırlar. Bu sebeple anne adayları oruç tutmaları durumunda da bebeklerin sağlığı için endişelenebilmekteler. Bu yüzden özellikle Ramazan aylarında İslamiyet’te hamilelikte oruç konusu sıklıkla merak konusu olmaktan Müslüman anne adaylarının kafalarının karışmasına sebep olabilmektedir. İslamiyet’te hamilelikte oruç konusu nasıl işlenmiştir?

Hamilelikte Oruç Tutulur mu?

İslamiyet’te hamilelikte oruç konusu anne ve bebeğin sağlığını düşünerek işlenmiştir. Ramazan ayında oruç tutulmaması için İslamiyet'in kabul ettiği bazı mazeretler bulunmaktadır. Bu mazeretlerden bir tanesi de gebelik ve emzirme durumudur. Hamile veya bebeğini emziren kadınlar kendi sağlıkları veya bebekleriniz sağlıkları konusunda endişelenmeleri durumunda Ramazan ayında oruç tutmayabilirler. Anne adayları Ramazan ayında tutamadıkları oruçları şartlarının uygun olduğu başka bir zamanda kaza edebilirler.

İslamiyet’te hamilelikte oruç tutmak annenin kararına bırakılmamıştır. Gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu, yılın hangi dönemine denk geldiği, annenin ve bebeğin sağlık durumu gibi etkenler göz önüne alınarak karar verilmelidir. Hamilelik döneminde oruç tutulmak isteniyorsa bu karar mutlaka doktora danışarak verilmelidir. Doktorun onay vermesi durumunda anne adayı sağlığına ve aldığı besinlere dikkat ederek oruç tutabilir. Bebeğin sağlık durumunun riskli olduğu durumlarda ise hamilelikte oruç tutmak durumun daha da kötüleşmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden hamilelikte oruç tutulup tutulamayacağına mutlaka bir uzman kontrolünde karar vermelisiniz.

Hamilelikte Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli

• Hamilelikte Oruç tutmaya karar verildiyse en önemli konu annenin ve bebeğin sağlığının oruç tutmaya müsait olup olmadığıdır. Bunun için doktorunuza danışmalısınız.

• Hamilelikte oruç tutarsan dikkat edilmesi gereken Bir diğer konu ise anne adayının dengeli ve düzenli beslenmesi, gerekli besin ve enerji almasıdır. Meyve, sebze, tahıl, et ve süt ürünleri gibi gıdalar beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.

• Anne adayının kalp diyabet veya hipertansiyon gibi hastalıkları bulunuyorsa doktora danışmadan oruç tutmamalıdır. Aksi halde riskli durumlarla karşılaşılabilir.

• İlk 3 ay içinde mide bulantısı kusma sorunu fazla görebildiğinden anne adayı yeterince beslenemeyebilir. Bu sebeple oruç tutma kararı verirken gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu göz önüne alınmalıdır. Genellikle en uygun zamanların 3. ve 5. aylar arası olduğu belirtilmektedir.

• Gebeliğin son ayları bebeğin gelişimi için önem arz etmektedir. Son aylarda oruç tutulması bebeğin kilosunun düşük olması gibi sorunlara sebep olabilir. Aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebek kaybı da yaşanabileceğinden son aylarda oruç tutulması genellikle önerilmez.

• Hamilelikte oruç tutulması durumunda gün içerisinde halsizlik ve bayılma gibi sorunlarla karşılaşmamak için sahurun atlanmaması gerekmektedir. Yeterli besin ve enerjinin alınamaması durumunda hem anne de hem de bebekte sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal