Hyalüronik Asitin Cilde Faydaları

Son yıllarda ciltteki kırışıklıkları gidermek için çok farklı krem ve teknoloji kullanılmıştır. Bu kırışıklıkları gidermek için ise en etkili çözümlerden biri olan Hyalüronik asit çeşitli ürünlerin içeriğinde yer alarak yaşlanma karşıtı kremlerde ve bakımlarda öne çıkıyor. İşte detaylar...

08.08.2020-14:38 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-14:30) Hyalüronik Asitin Cilde Faydaları

Aslında asitle ilgisi olmayan ve kısaca HA olarak da bahsedilen bu molekül cildin doğal yapısında bulunur ve etrafındaki su moleküllerini tutma özelliği ile cildin nemini sağlıyor. Dermatolojinin yeni gözdesi, cildin yumuşak ve dolgun görünmesi konusunda kolajen ile benzer bir ünü hak etmektedir.

HYALÜRONİK ASİTİM FAYDALARI

Hyalüronik Asit nem tutma, eklemlerin yağlanması, doku onlarımı ve yara iyileşmesini düzenliyor. Kuruyan cilde iyi bir nem desteği sunuyor ve nemlendirici özelliğiyle cildi güçlendiren bir bakım sağlıyor. Yara iyileşmesini hızlı olması için de destekleyici özellikte olduğu için yaraların iyileşme süresini aza indirecek bir etki gösteriyor.

İnce çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için cilt dokusunun ihtiyacı olan nemi ve dolgunluğu sağlamada etkili olduğu öne sürülen Hyalüronik asit, son yılların hem krem, serum, maske, tablet veya uzman dermatologlar tarafından uygulanan serum şeklinde takviye olarak hem de çeşitli tedavilerde yaygın kullanılmaya başlamasıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.

HYALÜRONİK ASİT NEDİR VE NE AMAÇLA KULLANILIR?

Hyalüronik asit sadece cildi gençleştirme için değil kas-iskelet sistemi problemleri için de son yılların gözde içeriklerden biri olarak tedavilerde kullanılmaktadır. Osteoartrit olarak adlandırılan eklem rahatsızlığında, eklemlerin nem kapasitesini ve kayganlığını arttırarak sürtünme dolayısıyla yaşanan ağrıları azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Kalça, diz ve omurga eklemlerinin içindeki kıkırdak dokunun yıpranmasına bağlı gelişen osteoartrit (kireçlenme) yalnızca yaşlıları değil, eklemleri aşırı zorlayarak spor yapanların da karşılaşabildiği bir problemdir. Hyalüronik asit, Sinoviyal Sıvı Protezi olarak bilinen bir enjeksiyon yöntemiyle eklem içine Hyalüronik asit içeren bir enjeksiyon yapılmasıyla da tedavi yapılabilmektedir.

HYALÜRONİK ASİDİN CİLT YAŞLANMASINA ETKİLERİ

Estetik uygulamalarda özellikle de nazolabial kırışıklık adı verilen burun yanından dudak kenarlarına kadar inen ve birçok insanda rahatsızlık uyandıran kırışıklıklarda Hyalüronik asit enjeksiyonu dermatologlar tarafından uygulanmaktadır. Etkisi en az 6 ay devam eden bu enjeksiyonlar özellikle de kırışıklıkların yeni görülmeye başladığı dönemlerde uygulandığında cilde elastikiyet, nem ve dolgunluk kazandırmaya yardımcı bir tedavi yöntemi olarak fazlasıyla yaygınlaşmıştır.

İnsan cildinin yaşlanması, henüz tam olarak anlaşılamayan karmaşık bir biyolojik süreçtir ve biyolojik olarak bağımsız iki sürecin sonucunda gerçekleşir. Birincisi olan ve içten, yaradılıştan gelen doğal yaşlanma süreci, tüm iç organları etkilediği gibi cildi de etkileyen önlenemez bir durumdur. İkincisi, dış etkenlere, özellikle de ultraviyole (UV) ışınlamaya maruz kalmanın sonucu olan, ayrıca foto yaşlanma olarak da adlandırılan dışsal yaşlanmadır. İçsel yaşlanma, yaşla birlikte ortaya çıkan hormonal değişikliklerden etkilenmektedir. Yirmili yaşların ortalarında cinsiyet hormonları olan östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin gitgide azalmaya başlamasıyla beraber, ciltte kuruluk, incelme, kırışıklık ve elastikiyet kaybı olmaya başlar. Bununla birlikte cildin erken yaşlanması, UV radyasyonuna tekrarlanan ve uzun süre maruz kalmanın sonucudur. Yüzdeki kırışıklıkların sebebi ve cilt yaşlanmasının yaklaşık %80 oranındaki nedeni UV ışınlarına maruz kalma ile ilişkili gösterilir.

Dermatolojide cildin bileşenleri son yıllarda iyi şekilde analiz edilmeye başlandı. Derinin katmanlarının yanı sıra hücreler arasında yer alan moleküllerin işlevleri, büyüme faktörleri ve kolajenler gibi yapısal proteinlerden oluşan organize yapı üzerinde de araştırmalar bulunmaktadır. Derinin dokuları içindeki hücrelerin arasında bulunan ve onları destekleyen kompleks yapının içinde baskın olan bileşenin Hyalüronik Asit olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ciltteki Hyalüronik Asit içeriği, vücuttaki toplam HA'nın %50'sini oluşturur. İnsanlarda HA, ciltte en fazla miktarda bulunur.

HYALÜRONİK ASİT NASIL KULLANILMALIDIR?

Hyalüronik asidi krem, cilt serumu veya ağızdan su ile alınan kapsül veya hap formunda bulabilirsiniz. Hyalüronik asit içeren bir takviyeyi cildiniz için krem veya serum içeriğinde kullanmak isterseniz, çoğunlukla içeriğinde çinko ve C vitamini de barındıran Hyalüronik asit kapsülleri de ağızdan alarak desteğin etkisini artırabilirsiniz. Yaşlanma belirtilerini azaltmak, cilde dolgunluk vermek ve eklem sağlığını desteklemek gibi farklı amaçlarla kullanacağınız Hyalüronik asit takviyelerini doktorunuza danışarak kullanmanız gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal