Hünkâr Beğendi Tarifi

Hünkar beğendi tarifi uzun yıllardır Türk yemekleri denince ilk akla gelen ve yapımı oldukça kolay olan yemeklerden biridir. Osmanlı zamanından beri sofralarımızı süsleyen en lezzetli yemeklerimizden biridir.

03.07.2020-14:16 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:29) Hünkâr Beğendi Tarifi
Hünkar beğendi yemeği çok sevilen ve çok lezetli bir yemektir.

Hünkar beğendi tarifinin malzemeleri;

İlk olarak beşamel sos ile başlanır;

• 2 yemek kaşığı un
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı kadar süt
Diğer malzemeler ise;
• 4-5 adet önceden közlenmiş patlıcan
• 400 gr kadar yağsız kuzu eti
• Yarım çay bardağından az fazla sıvı ayçiçeği yağı
• 2-3 tane orta boy domates
• 3-4 tane yeşil sivri biber
• 1 tane iri bir baş soğan
• 4-5 diş taze sarımsak
• 1 çay kaşığı kara biber, pul biber, kekik, kırmızı biber,
• 1 çay kaşığından az fazla tuz.

Hünkar Beğendi Tarifinin Hazırlanışı

1. İlk olarak önceden közlenen patlıcanlar çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğranarak bir kenara koyulur.

2. Orta boy bir tavanın içerisine çok fazla olmayacak şekilde sıvı yağ, küçük küp küp ince doğranmış soğanlar ve aynı şekilde ince ince doğranmış sarımsaklar eklenir. Bir süre kavrulur.

3. Soğanlar hafifçe kavrulduğu zaman, etleri kuşbaşı büyüklüğünde doğrayıp tavaya eklenir.

4. Eklenen etler öncelikle suyunu salacak, sonra suyunu çekecek kadar kavrulur. Suyunu çeken etlerin üzerine 1 çay bardağı kadar su eklenir. Bu şekilde etler hem daha çabuk hem daha yumuşak olarak pişecektir.

5. Etlerin kavrulması ve pişmesi de tamamlandıktan sonra etlerin üzerine küçük küçük doğranmış yeşil biberler ve domatesler de küçük küçük doğranıp eklenir.

6. Kırmızı biber, karabiber, kekik gibi baharatlar da ilave edilerek hepsi birlikte kavrulmaya devam edilir. Bu şekilde domateslerin pişmesi de sağlanmış olacaktır. Domatesler de piştikten sonra kenara ayrılır ve beşamel sos hazırlanmaya başlanır.

7. Beşamel sos için küçük boy bir tencere ocağa alınır ve tereyağı erimesi için tencereye konur.

8. Tereyağı iyice eridikten sonra un eklenerek karıştırılır ve iyice kavrulur. Un da kavrulduktan sonra üzerine süt eklenir. İyice pişirilir ve koyu bir kıvama geldikten sonra sos hazır olmuş olacaktır.

9. İlk olarak küp küp doğranan patlıcanlar beşamel sosun içerisine eklenir. İyice karıştırılır.
10. Sonrasında hazırlanan patlıcanlı beşamel sos karışımı servis tabağına alınır. Kuşbaşı kuzu etli karışım da bu patlıcanlı sos karışımının üzerine ilave edilir. Bu şekilde servis edilebilir.

Hünkar beğendi tarifi bu şekilde tamamlanmış olmaktadır. Hünkar Beğendi Tarifi uygulaması oldukça kolay bir tarif olup ramazan aylarında ya da akşam yemeklerinde yanında bol salata ile servis edildiğinde çok daha lezzetli olacaktır. Ana yemek olarak hünkar beğendiden önce güzel bir yoğurt çorbası da menüye eklenebilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal