Holozoik Beslenme Nedir?

İnsanlar holozoik beslenme yapan canlılar sınıfının içine girerler. Bu beslenme şekli ile hayatını sürdüren canlılar besinlerini katı parçacıklar halinde alırlar ve sindirip emilimini sağlarlar.

05.07.2018-17:25 - (Son Güncelleme: 05.07.2018-16:42) Holozoik Beslenme Nedir?

Hayvanların büyük bir çoğunluğu da aynı şekilde beslenme yapmaktadır. Bu beslenme türüne mensup olan canlılar besinlerini dışarıdan hazır olarak alırlar ve besinlerini hazır olarak aldıkları için de tüketici sınıfına dâhildirler. Holozoik beslenmenin konusu biyolojinin araştırma alanına girer ve bu beslenme sınıfı heterotrof beslenen canlıların alt sınıfıdır. Hayvanlar, mantarlar ve çok sayıda bakteri türü heterotrof olarak beslenir.

HOLOZOİK CANLILAR NELERDİR?

Bu canlılar gelişmiş sistemlere sahiptir. Katı olarak aldıkları besinleri sindirebilmeleri için gelişmiş bir sindirim sistemine sahip olmaları gerekir. Hayvanların ve insanların gelişmiş sistemleri vardır. Bu noktada insanları hayvanlardan ayıran özellik besinlerini genellikle pişirerek tüketiyor olmalarıdır. Hayvanlar eti çiğ yiyebilirler ancak insanlar bir takım bakterilerden korunmak için eti pişirerek tüketmek zorundadırlar. Yaşanılan zamana ve mekâna göre besin özellikleri değişse de insanların holozoik beslenme türüne dâhil oldukları gerçeği değişmez.

Çünkü insanlar da diğer holozoik beslenme yapan canlılar gibi besinlerini katı olarak alırlar. Mideye giren besin hazmedilir ve enerjiye dönüşür. Tüm günlük aktiviteler ve işler beslenme kanalı ile elde edilen enerjinin harcanması yolu ile yapılır. Dengeli ve sağlıklı beslenme türleri tercih edildiği takdirde hem daha yüksek bir enerjiye sahip olunur hem de insan vücudu sağlığını kaybetmez.

HOLOZOİK BESLENEN CANLILARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Holozoik beslenme kendi içinde üç ayrı sınıfa ayrılır. Bunlardan ilki otobur beslenme türüdür. Otobur olarak beslenme yapan canlılar, besin kaynağı olarak yalnızca bitkileri kullanırlar. Beslendikleri bitkiler üretici durumdadır. İnek ve koyun gibi canlılar helezoik beslenme türünün otobur beslenme türüne dâhildir. Bu canlıların sindirim kanalları sadece etle beslenen canlılara göre daha uzundur ve sindirim kanallarının içinde bulunan bakteriler selülozu sindirecek enzimler üretirler. Otobur beslenen hayvanların ağızlarındaki çiğneyici dişler daha fazladır.

İkinci holozoik beslenme türü etobur canlılardır. Bu şekilde beslenme yapan canlılar aynı zamanda karnivor olarak da adlandırılır. Doğada avlanan ve diğer hayvanları yiyerek hayatta kalan canlılara etobur canlılar denir. Aslan ve kurt etobur canlılara örnektir. Bu hayvanların sindirim sistemleri otobur canlılara göre daha kısadır. Vücutları etin hazmının en kolay olacağı şekildedir.

Beslenme türleri arasındaki üçüncü grup ise karışık beslenen canlılardır. Bu canlılar omnivor canlılar olarak da adlandırılır. Omnivor canlılar besin kaynağı olarak hem bitkileri hem hayvanları kullanır. Yani etobur ve otobur beslenmenin bir karışımıdır. İnsanlar bu gruba dâhildir. Çünkü insanlar hem bitki grubundan sebze ve meyveleri, hem de et grubundan inek ve koyun gibi hayvanları yerler. Sindirim sistemleri de hem eti hem de bitkileri sindirebilecek şekildedir. Maymun, ayı, domuz ve tavuk gibi canlılar da omnivor canlılar grubuna dâhildir.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal