Hamilelikte Uykusuzluk

Uykusuzluk, gebe kadınların yaklaşık %44 ünü etkilemektedir. Peki hamilelikte uykusuzluk sorununun nedenleri nelerdir? Hamilelikte uykusuzluk sorununa nasıl çözüm bulunur?

03.07.2020-15:17 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:16) Hamilelikte Uykusuzluk

Uykusuzluk, normal hayatımızda bile hayat kalitemizi oldukça düşüren bir unsur olarak dinlenmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemlerden bir tanesi olan gebelik döneminde kadınları oldukça zorlayan unsurların başında gelir.

Hamilelikte Uykusuzluk Neden Olur?

Gebelik döneminde hormon seviyelerinde değişiklikler görülmektedir. Özellikle de progesteron hormonu hamile kadınların gün içerisinde uyumalarına ve bu sebeple geceleri uykusuzluk çekmelerine sebep olmaktadır. Hamilelikte uykusuzluk sorununun hormonlar dışında da sebepleri bulunmaktadır. Açlık veya yatmaya yakın yenen şeyler geceleri uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durum olan mide bulantısı sorunu gebe kadınların geceleri uykusuzluk çekmesine sebep olabilir. Depresyon, fiziksel bazı rahatsızlıklar ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlarda gebelikte uykusuzluk sorunlarına yol açabiliyor.

Hamilelikte uykusuzluk problemi genellikle gebelik ilerledikçe artmaktadır. Kişiye bağlı olarak gebeliğin her döneminde başlayabilir.

Hamilelikte Uykusuzluk Sorunu Nasıl Çözülür?

Hamilelikte uykusuzluk zaten zor geçen gebelik döneminde hayat kalitesinin daha da düşmesine ve anne adayının gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissetmesine sebep olabilir. Bu sebeple uykusuz kalmamak için bazı önlemleri almak iyi olacaktır.

• Hamilelikte uykusuzluk sorunu çekmemek için uyuduğunuz mekânı değiştirmemeniz önem arz eder. Yatağınızdan başka bir yerde uyumamalısınız. Aksi halde ile uykuya dalmanız ve sağlıklı bir uyku uyumanız zorlaşabilir.

• Uyku için kendinize bir düzen oluşturmalısınız. Her gün aynı saatte uyumaya ve her gün aynı saatte uyanmaya dikkat etmelisiniz.

• Yatak odasının fazla sıcak veya fazla aydınlık olması gibi sebepler uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bu sebeple yatak odasını serin ve uygun karanlıkta olması uykusuzluk sorununun önüne geçmek için önemlidir.

• Uykusuzluk sorunu yaşamamak için yatağın konforu da büyük önem arz ediyor. Rahatsız bir yatak veya kanepe gibi mekanlar uykuya dalmayı zorlaştıracağı gibi uykunun kalitesini de düşürecektir.

• Uykuya dalmak için fazla uğraşmak da sorunun daha çok büyümesine sebep olur. Uğraştıkça kendinize bütün gece yatakta dönüp durmuş bir vaziyette bulabilirsiniz. 30 dakika içerisinde uyuyamazsınız kendinizi zorlamayıp yataktan kalkmalısınız.

• Uyumadan önce tüketilen kafeinli içecekler ve çikolata gibi gıdalar uykuya dalmayı geciktirecektir. Bu sebeple uyuma vaktiniz yaklaştığında bu tür gıdalardan uzak durmalısınız.

• Yatmadan önce sıvı tüketimini azaltmalısınız. Uykuya dalma esnasında hissedilen tuvalet ihtiyacı uykuya dalma suresini uzatacak ve uykunuzun bölünmesine sebep olacaktır.

• Yatmadan önce yapılan ılık banyo vücudun rahatlamasına yardımcı olduğu için uyumayı da kolaylaştıracaktır.

• Masaj yapmak da ılık banyo gibi kasların gevşemesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Rahatlayan bir vücut daha kolay uykuya dalar.

• Demir veya folik asit eksikliği geceleri uykusuzluk çekilmesine sebep olabilir. Bu sebeple doktorunuza danışarak beslenmenize destek olacak bu tür takviyeleri kullanabilirsiniz.

• Gebelikte hissedilen streste uykuya dalmayı zorlaştıran bir unsurdur. Meditasyon zihninizin gevşemesine yardımcı olur. Kaslarınızı gevşetmek için de yoga ile ilgilenebilirsiniz. Bu durum da yoga ve meditasyonun sizi gevşetip uykuya daha dalmanızı kolaylaştıracağını söyleyebiliriz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal