Hamilelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır?

Gebelikte tetanoz aşısı neden yapılır? Hamilelikte tetanoz aşısı neden yapılır? Gebelikte tetanoz aşısı ne zaman ve kaç kere yapılır? Hamilelikte tetanoz aşısı hamileliğin kaçıncı haftasında yaptırılır?

16.01.2019-09:31 - (Son Güncelleme: 22.04.2021-09:15) Hamilelikte Tetanoz Aşısı Neden Yapılır?

Gebelik dönemi bir kadın için oldukça önemlidir. Bu dönemde anne ve bebek sağlığını korumak için aşılar yapılır. Peki gebelik döneminde yapılan tetanoz aşısı neden yapılır? Gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yaptırılır ve kaç kere yapılır? Gebelikte tetanoz aşısı yaptırmak şart mıdır? İşte yanıtlar...

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI NEDEN YAPILIR?

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yaptırılır: Gebe kalmadan önce aşı yaptırmamış olan gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde birer ay ara ile iki doz tetanoz aşısı verilir. İlk uygulamadan 6 ay sonra ise üçüncü doz verilir. Ancak gebelik öncesinde tetanoz aşıları serisini tamamlamış gebelerde eğer 10 yıldan fazla süre geçmişse tek doz verilirken, aradan 10 yıl geçmemişse yeniden uygulanmasına gerek yoktur. Gebelikte tetanos aşısının yapılması çok önemlidir. Zira bir yenidoğanda gelişebilecek tetanoz % 60 oranında ölümcül olur. Bu da çok büyük bir risktir. Hamilelikte tetanoz aşısı neden yapılır sorusunu yanıtladık. Peki, gebelikte tetanoz aşısı ne zaman ve kaç kere yapılır?

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILIR?

Gebelik dönemi içinde tetanoz aşısı her dönemde yapılabilir. Ancak sıklıkla 3. ayın bitiminden sonra uygulanır. Anne adayı eğer daha önce tetanoz aşılarını tam olarak yaptırmışsa ve son aşılamanın üzerinden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında yapılması gerekmez. Daha önce aşılamalar tam yapılmamışsa ya da son aşının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmişse gebelikte genellikle 5. ve 6. aylarda 1 ay arayla toplam iki kere tetanos aşısı yapılır. İkinci aşıdan 6 ay sonra anneye bir doz daha aşı yapılır. Bazı uygulamalarda bu aşıdan 1 yıl sonra bir doz ve sonraki 1 yıl sonra bir doz daha yapılarak toplam 5 doza tamamlanmaktadır. Ancak bu zorunlu görülmez. Peki, gebelikte tetanoz aşısı şart mı?

GEBELİKTE TETANOZ AŞISI ŞART MI?


Bebeğin ve annenin hamilelik sürecinde çeşitli hastalıklardan korunabilmesi için aşılama çok önemlidir. Zira hamilelik çevredeki viral enfeksiyonlara karşı bağışıklığın ciddi oranda düştüğü bir dönemdir.  Bu nedenle hem gebe kişi hem de hekim anne adayının bu dönemdeki aşı takvimini hassasiyetle takip etmelidir.

HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Hamilelikte tetanoz aşısı zararlı mı şeklinde sorular eminiz ki her anne adayının aklından geçiyoruz. Bu noktada içinizi rahat tutmalısınız. Zira bu aşılar uzman doktorların gözetiminde uygulanmaktadır. Ayrıca anne adayı ve bebeğin sağlığını gözetmeyi amaçlar. Bu nedenle hamilelikte tetanoz aşısının zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Peki, hamilelikte tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir?

Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri sıradan bir zamanda yaptırılan aşıların yan etkileriyle aynıdır. 

Aşı yaptırılan bölgede kızarıklık ve bölgenin hassaslaşması

Aşı bölgesinin çevresinde ağrı ve hafif sertlik

Ateş, baş dönmesi ve mide bulantısı

Hamilelikte tetanoz aşısının en yaygın yan etkileridir. Yaygın olarak gözlenmesine rağmen bazı hamileler bu yan etkileri yaşamazlar.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal