Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Biter?

Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter? İşte hamilelikte mide bulantısı ile ilgili tüm detaylar...

03.07.2020-15:00 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:59) Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Biter?

Çocuk sahibi olmaya karar vermiş olan tüm kadınların aklına gebelik süresince yaşayacakları rahatsızlıklar gelmektedir. Bu rahatsızlıklar arasında gebe kadınların %80 inin etkilendiği mide bulantısı başta gelmektedir. Mide bulantısı ve kusma gebeliğin en belirgin yan etkilerinden bir tanesidir. Her ne kadar rahatsız edici bir durum olsa da kesinlikle olağan ve sağlıklı bir durumdur.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar

Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin 5. veya 6. haftalarında başlar. Bazı hamilelerle daha genç başladığı da görülmektedir. Bulantının şiddeti de kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Bazıları daha rahat geçirirken bazıları sürekli mide bulantısı rahatsızlığı hissedebiliyor.

Peki hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter: Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle gebelikte mide bulantısı sebeplerine bakalım.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur

Oldukça rahatsız edici bir durum olan hamilelikte mide bulantısı hikayelerinin en önemli sebebi gebelikte B-HCG hormonlarında artış meydana gelmesidir. Aynı zamanda gebelik süresinde mide tarafından salgılanan mide asidinde de artış olur. Kokulara karşı hassasiyet oluşur ve gebe kendini halsiz ve yorgun hisseder. Gebelik durumunda yaşanan stres ve duygusallık gibi değişkenlerle mide bulantısını tetikleyebilmektedir. Genellikle sabah bulantısı olarak kendini gösterir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Şikayetleri Ne Zaman Biter?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman bir biter: hamilelikte görülen mide bulantısı sorunu genellikle gebeliğin 3. Ayı sona erdikten sonra hafiflemeye başlar. Çoğu kadında gebeliğin 12. haftasında sona ermiş olur.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter: gebelik döneminin 12. haftasının geride bırakılmasıyla B-HCG hormonu azalmaya başlar. Bu sebeple 12 haftanın sonunda çoğu gebenin mide bulantısı şikayetleri hafifleyerek sona erer. Fakat bazı gebelerde bu durum daha uzun süre devam edebilmektedir. Hatta çok sık karşılaşılmasa da gebeliğin sonuna kadar mide bulantısı şikayeti görenler de olmaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer

Gebelikte mide bulantısı artan hormonlar ve farklı değişkenlere bağlı olsa da hafifletmek için alabileceğiniz bazı önlemler mevcut. Susuz kalmamak için gün boyunca bol bol su içmeyi unutmamalısınız. Suyu yemeklerden on beş dakika önce ya da yemeklerden bir saat sonra içmeniz daha uygun olacaktır. Yemeğe bir anda yüklenmek yerine sık sık ama küçük öğünler yemek mide bulantınızın hafiflemesine yardımcı olur. Gece ve sabah bulantılarının önüne geçmek için yatmadan önce küçük bir miktar kuru ekmek ya da bisküvi yiyebilirsiniz. Gebelik döneminde fazla şekerli ve fazla yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar mide bulantısının daha şiddetli olmasına sebep olabilir. Ağır kokulardan ve sigara dumanından uzak durulmalıdır. Sıcak yerlerden kaçınılmalı ve mide asidini azaltıcı etkisi olan gıdalar tüketilmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal