Hamilelikte Mide Bulantısı Hangi Ayda Başlar?

Hamileliğin en yaygın semptomlarından biri bulantı ve kusmadır ve genellikle bir kadının hamile olduğunu ilk belirten işarettir. En sık hamileliğin ilk üç ayında görülür ve vakaların çoğunda yönetilebilir bulantılar görülmektedir.

03.07.2020-14:57 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:56) Hamilelikte Mide Bulantısı Hangi Ayda Başlar?

Gebeliğe bağlı mide bulantısı ve kusma genellikle “sabah bulantısı” olarak adlandırılır, ancak ne sabah olduğu için mide bulanır ne de bir hastalık olduğu için bu yanlış bir adlandırmadır. Bu semptomların hamilelikte neden ortaya çıktığını daha iyi anlamak, kadınların ortaya çıkan rahatsızlık ile daha etkili bir şekilde baş etmelerine yardımcı olur.

Hamilelikte Bulantı ve Kusmaya Neden Olan Şeyler?

Hamilelikte mide bulantısı ve kusma genellikle bir hastalık belirtisi değildir ve bebeğe zararlı değildir. Bir hamileliği desteklemek için vücudun devam ettiği birçok değişikliğe rahatsız edici, fiziksel bir tepki normaldir.

Tüm hamile kadınların yaklaşık yüzde 80'i hamilelikleri sırasında bir dereceye kadar bulantı ve / veya kusma çekmektedir bunun nedeni İnsan Koryonik Gonadotropin (HCG) adı verilen bir hormonla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Vücut gebe kaldığında HCG üretmeye başlar ve sağlıklı fetal büyümeyi ve gebeliğin başarılı bir şekilde ilerlemesini kolaylaştırmak için çok önemli bir rol oynar.

Bulantı ve Kusma Belirtileri ile Baş Etme

Gıdalar

Hamilelik sırasında bulantı ve kusma ile başa çıkmak için, semptomları neyin tetiklediğini bulmak yararlıdır. Örneğin, birçok kadın hamilelik sırasında belirli kokulara karşı daha duyarlıdır veya lezzetlere ani nefretler yaşar. Eğer mide bulantısı belirli koku veya gıdalardan kaynaklanıyorsa, bunlardan kaçınmak en iyisidir. Bununla birlikte, herhangi bir şey yemek hastalığa neden oluyorsa, geleneksel üç büyük ana yemek yerine gün boyunca birkaç kez daha küçük porsiyon veya atıştırmalık tüketmeye çalışın. Daha küçük ve daha sık yemeklerin sindirilmesi ve saklanması genellikle daha kolaydır, ağır yemekler, zengin, yağlı veya yüksek işlenmiş gıdalardan kaçınmak her zaman en iyisidir, ancak bulantıyı yönetmeye çalışırken özellikle yararlıdır.

Hidrasyon (Su Tüketimi)

Yeterli hidrasyonun sürdürülmesi hamilelik sırasında birçok fayda sağlar bulantı ve kusma duygularını da baskılayabilir. Tıp Enstitüsü, hamile kadınların günde 10 bardak veya yaklaşık iki buçuk litre sıvı içmelerini önerir. Bulantıyı hafifletmenin yanı sıra, sulu kalmak da mide bulantısı semptomlarını daha da kötüleştirebilen baş ağrısı veya kramp gibi diğer gebelik semptomlarını önlemeye yardımcı olur.

Sabah Bulantısı Çözümleri

Kadınların bulantı ve kusma duygularını daha da hafifletmek için deneyebilecekleri birçok ilaç var. Bitki çayı, sıcak suda limon, zencefil koklamak, yutmak, nane şekeri emmek veya hareket hastalığı akupresür bilek bantları takmak gibi mide bulantısını hafifletebilir. Bazı çalışmalar akupunkturun bulantı ve kusma ile başa çıkmak için yararlı bir yöntem olduğunu da göstermiştir.

Bunun üstesinden geleceksiniz!

Bulantı ve kusma hamileliğin çok hoş olmayan bir parçası olabilir, ancak vakaların büyük çoğunluğunda bulantılı duyguları normal, yönetilebilir ve geçici olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Kadınlar günlük yaşamda rahat ve üretken kalırken gebeliğin her aşamasının tadını çıkarabilmeleri için semptomlarını doğum uzmanlarıyla tartışmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal