Hamilelikte Lif Tüketimi Çölyak Hastalığını Önlüyor

Yapılan yeni bir çalışma, hamilelikte daha fazla lifli gıda tüketen annelerin çocuklarında çölyak hastalığı geliştirme riskinin düşük olduğunu gösteriyor. Peki lif içeren besinler hangileridir gelin birlikte bakalım.

12.06.2019-14:46 - (Son Güncelleme: 12.06.2019-14:33) Hamilelikte Lif Tüketimi Çölyak Hastalığını Önlüyor

Çalışma,çocuğa çölyak hastalığı tanısı konulup konulmadığını görmek için her birini 11 yıl boyunca gözlemlendi. Hamileliklerinde daha çok lif tüketen annelerin (günde en az 45 gram) çocuklarının çölyak geliştirme riskleri yüzde 34 daha düşük çıktı. Diğer yandan, anneleri 19 gramdan daha az lif tüketen çocuklarda çölyak geliştirme riskinin bir hayli yüksek olduğu gözlemlendi.

HAMİLELER BOL BOL LİF TÜKETMELİ  

Lif ve çölyak hastalığı arasında pozitif bir ilişki var gibi görmemizle birlikte, araştırmacılar, gebe kadınlar için lif alımlarını artırmaktan başka kesin diyet tedavisi bulamamışlardır. Çölyak hastalığı ihtimalini azaltabileceği gerçeğinin yanı sıra, hamile kişinin lif alımının pekçok faydası vardır. Lif bakımından zengin gıdalar çok sık görülen bir hamilelik belirtisi olan kabızlığa yardımcı olabilir. Hamile kadınların günde en az 25-30 gram lif tüketmesi gerekir.

HANGİ BESİNLERDE LİF BULUNUR?

Yeme alışkanlıklarını büyük ölçekte değiştirmeden lif alımınızı kolayca artırabilirsiniz. Meyveler mükemmel bir lif kaynağıdır; bilhassa muz, portakal, elma, kivi ve mango. Diğer büyük lif kaynakları,  tahıllar ve badem, antep fıstığı ve ayçiçeği tohumu gibi yağlı tohumlardır. Ek olarak, annenin doğru oranda almasını sağlamak için lif takviyeleri de mevcuttur. Yeni bir takviyeye başlamadan önce,  hamileyken sağlık uzmanınıza başvurun.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal