Hamilelikte Ağrı Kesici

Araştırmaya göre, gebelik döneminde sürekli parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılması, anne karnındaki erkek çocuklarda testosteron hormonunun azalmasına neden oluyor.İşte merak edilenler haberimizde...

27.06.2018-17:21 - (Son Güncelleme: 27.06.2018-17:00) Hamilelikte Ağrı Kesici

Araştırmaya göre, gebelik döneminde sürekli parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılması, anne karnındaki erkek çocuklarda testosteron hormonunun azalmasına neden oluyor.İşte merak edilenler haberimizde...

YÜZDE 50 AZALMA 

Copenhagen Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmada, parasetamol etken maddesi içeren ağrı kesici özellikteki ilaçlar gebe deney farelerinde 7 gün boyunca denendi. Parasetamol verilen gebe hayvanların erkek yavrularında testosteron düzeyinin yüzde 45-50’ye varan oranda azalma gösterdiği belirlendi. Ayrıca bu erkek farelerin erişkin olduklarında, tipik erkek davranışları göstermediği ve dişi davranış özellikleri gösterdiği izlendi.

BEYNİN GELİŞİMİNİ BOZUYOR

Oytun Erbaş sözlerine şöyle devam etti: “Tüm ağrı kesiciler PGE2 yapımını bozarak erkek tipi beyin gelişimine hasar veriyor. Farelerde gebeliğin 3 hafta olduğu düşünüldüğünde, 7 günlük parasetamol deneysel kullanımı gebeliğin neredeyse yüzde 30’unu kapsar. Bu 9 aylık insan gebeliğinin 3 ayı boyunca parasetamol kullanımına denk gelir.”

Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay da, parasetamol etken maddesi içeren ağrı kesicilerin çocuklarda ciddi sağlık tahribatları yarattığına dikkat çekti. Uzmanlar tüm bu nedenlerle hamileleri uyardı.

TOKSİK ETKİ YARATABİLİR

Doç. Dr. Alper Okyar (İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı): Gebelerde ilaç mutlaka kısıtlı ve sadece endikasyon varsa kullanılmalı. Parasetamol gebelik kategorisi ‘B’ olan bir ilaç ve gebelikte kullanımı görece güvenli sayılır. Ancak bu durum, ilacın doktora danışılmadan kullanılabileceği anlamına gelmez. Parasetamol doktora danışılarak, uygun dozda ve sürede kullanılmalı. Uygun dozda kullanılmadığı zaman karaciğer üzerinde toksik etki gösterir ve bu etki hayatı tehdit edici seviyede olabilir.”

 Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal