Güneşin Neden Olduğu Göz Hastalıkları?

Yaz aylarının gelmesiyle beraber güneşli günler başladı. Peki güneşin neden olduğu hastalıklar neler? Güneşten gözlerimizi nasıl koruruz? Gibi en çok aratılan soruları sizler için haberimizde bir araya getirdik…

29.05.2018-15:30 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-12:31) Güneşin Neden Olduğu Göz Hastalıkları?

Güneşi yoğun hissettiğimiz bu son günlerde, cildimizi zararlı güneş ışınlarından korumak için önlem alırken, göz sağlığınızı korumak için ne yapıyorsunuz? Zararlı güneş ışınları cildiniz kadar göz sağlığınız içinde oldukça önemli. Peki güneşin neden olduğu göz hastalıkları neler? Gözlerimizi güneşten nasıl koruruz? İşte detaylar…

GÜNEŞİN NEDEN OLDUĞU GÖZ HASTALIKLARI

Güneş D vitamini açısından oldukça faydalı olsa da, yazın meydana gelen zararlı güneş ışınları yani UV, gözlerimiz için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Baca, zararlı güneş ışınlarına karşı uyarılarda bulundu. Baca, gözlerimizi güneşten korumanın yollarını paylaştı. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarında meydana gelen UV’nin göz sağlığı için oldukça tehlikeli olduğunu belirten Baca, ‘Özellikle ozon tabakasındaki incelmeye bağlı olarak maruz kaldığımız ultraviyole ışın miktarında artış, riski yükseltiyor. Dolayısıyla gözlerimizi güneşten korumadığımızda kalıcı görme kaybına kadar gidebilen sağlık problemleri gelişebiliyor. Kaliteli güneş gözlüğü kullanmak, şapka takmak ve güneşe korunmasız olarak bakmamak, zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan en önemli önlemlerdir’ açıklamasında bulundu. 

Kornea Yanığı

Kornea yanığı, maruz kalınan yoğun güneş ışınları sonrası gözde bulunan kornea yapısının deforme olmasıdır. Yoğun güneş ışığına maruz kalınması sonrası, 6 ile 12 saat sonra gözde ağrı meydana gelmesiyle beraber, sulanma ve gözde batma meydana gelmesidir. Eğer kornea yanığı tedavisi gecikirse, gözde görme kaybı yaşanabiliyor. Yapılan bir çalışmada; kornea yanığının en sık sabah 08.00-10.00 ve öğlen 14.00-16.00 saatleri arasında oluştuğunu göstermiş. Kornea yanığı hafif vakalarda ilaç tedavisiyle iyileştirilebilirken, ileri durumlarda ise cerrah operasyonla tedavi edilir. 

Katarak 

Katarak, gözün renkli kısmında bulunan doğal lensin, işlevini yitirerek saydamlaşmaya başlamasıyla oluşan bir hastalıktır. Katarak tedavi edilebilen bir göz hastalığıdır, yaygın olarak ileriki yaşlarda görülse de, yoğun güneş ışınlarına maruz kalınması ile de genç yaşlarda da katarak hastalığı görülebilir. Katarak hastalığı ile ilgili yapılan bir araştırmada, uzun süreli şiddetli güneş ışığına maruz kalan kişilerde 3 kat daha fazla gösteriyor. Katarakt oluştuktan sonra tek tedavi seçeneği ise ameliyat oluyor. Ameliyat ile opaklaşmış lens çıkarılıp yerine suni mercek takılıyor.

Makula Dejenerasyonu

Makula Dejenerasyonu, dediğimiz durum aslında sarı nokta hastalığıdır. Gözün görme alanı olan sarı noktanın, güneş ışınları sonucu tahrip olması durumudur. Bu durum genellikle güneşe korumasız bakıldığında , özellikle de güneş tutulmalarında, ultraviyole ışınlarının keskin görmemizi sağlayan makulada yarattığı hasar, tedavisi mümkün olmayan, geri dönüşsüz görme kaybına yol açabiliyor.

Gözde Et Çıkması

Gözün beyaz bölümünde bulunan konjonktiva’nın, zararlı güneş ışınlarının etkisiyle deforme olması durumudur. UV ışınlarına maruz kalınması sonucunda, gözde kalınlaşma ve gözün dış merceği olan kornea üzerine doğru büyüme meydana geliyor. Bu duruma ise göz yüzeyinde et büyümesi deniliyor. En yaygın belirtisi ise gözde, kızarıklık, ağrı, batma ve ilerleyen durumlarda ise astigmata neden oluyor. Bu hastalığın güneşin bol olduğu bölgelerde, diğer bölgelere nazaran 4-10 kat daha fazla görülüyor. Erken dönemde kızarıklık için kullanılan damlalar yeterli gelirken, geç kalındığında ameliyata başvurmak gerekebiliyor. Ameliyatlarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor.

göz hastalıkları

Göz Kapağı Kanserleri

Göz kapağı bölgesi de, güneşin zararlı ışınlarından oldukça etkilenir. Uzun süreli maruz kalınan güneş ışınları, göz kapaklarında sertleşme ve kötü huylu benlere neden olmaktadır. Bu benler zamanla kansere dönüşebiliyor. Kapakta gelişen kanserlerde tek tedavi cerrahi olarak kitlenin çıkartılması oluyor. Kapak dokusu sınırlı bir alan olduğu için geç kalındığında cerrahi sonrası ciddi kapak deformiteleri bırakabiliyor.

Göz Alerjisi

Güneşin  neden olduğu göz hastalıklarının başında, göz alerjisi geliyor. Göz alerjisinde yaygın olarak görülen, gözlerde yanma, batma, kaşıntı, sulanma ve kızarıklıkla kendini gösteriyor. Bu durum ilerlediği zaman yaşam konforunu oldukça etkiliyor. mevsiminde göz alerjisine neden olan polen, toz ile güneş ışını gibi etkenlerden uzak durulması ve koruyucu önlemler alınması, şikayetlerin büyük ölçüde hafiflemesini sağlıyor. Ayrıca solüsyon ve damla tedavileri de belirtilerin hafiflemesinde yararlı oluyor.

GÖZLERİNİZİ GÜNEŞTEN KORUMANIN YOLLARI

-Güneş ışınlarından korunmak için kullanılan kalitesiz güneş gözlükleri, gözlerin daha fazla hasar almasına neden olmaktadır. Bu nedenle güneşten korunmak için tercih edeceğiniz güneş gözlüklerinin, muhakkak sertifikalı ve güneş ışınlarına duyarlı olması gerekmektedir. 

-Havada oluşan zararlı ışıklar için güneş gözlüğü kullanılması gerekmektedir. Yani güneş güzelliği sadece yaz aylarının aksesuarı değildir. 

-Göz kapaklarına uygun güneş koruyucu kremlerden faydalanın.

-Sizi şiddetli güneş ışınlarından koruyacak şapkalar tercih edin.

-Göze doğrudan gelen ışınların yanı sıra deniz ve havuz suyundan da ışınlar yansıyor. Deniz ve havuzda mutlaka yüzücü gözlüğü kullanın.

-Araç kullanırken gözlerinizi güneşten korumaya dikkat edin. Araç camları UVB ışınlarının geçişini büyük oranda önleseler de UVA ışınlarına engel olamıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal