Giydiğimiz Tişörtler Bizi Kanser Yapar mı?

En sevdiğimiz eteğimiz, her gün giydiğimiz kot pantolon ya da baskılı tişörtümüz... kıyafetlerimiz eğer uluslararası standartlara uygun değilse, içindeki kimyasallar bir çok hastalığa davetiye çıkarabilir ve hatta kansere kadar bizi götürebilir.

17.04.2019-14:57 - (Son Güncelleme: 17.04.2019-14:36) Giydiğimiz Tişörtler Bizi Kanser Yapar mı?

Yapılan araştırmalar, giysilerdeki bazı kimyasalların denek farelerde kansere neden olduğunu belirledi. Bu kimyasallarla her gün çalışan işçilerin de alerjik reaksiyonlarla ortaya çıkan kansere maruz kaldıkları ortaya çıktı. 

GİYSİLERDEKİ BU MADDELERE DİKKAT!

Uzmanlar, giysilerde buruşmazlık apresi olarak kullanılan formaldehit, göz ve burunda tahrişe ve deride alerjik reaksiyonlara yol açtığını belirledi.

-Akrilikkumaşlarda CDC denilen dimetilformamid vardır. Deriye direkt teması karaciğer hasarına ve sağlık üzerinde başka yan etkilere yol açmaktadır.

-Ftalatlar hazır giyimde kullanılmaktadır. Özellikle DEHP ve DNO ve kimi zaman da BBP (bunları giysi etiketinde büyük ihtimalle görmeyeceksiniz, bu nedenle bu kısaltmaları hatırlamanıza gerek yok). Bunlar, plastik yağmurluklar, suni deri ve su geçirmeyen giysilerde kullanılmaktadır. Ftalatlar, iç salgı bezlerini baskılarlar ve erkek kemirgenlerde üreme faaliyetleri üstünde olumsuz etkiye sahiptirler.

-Nanosilver, giysilerde bakterilerin sebep olduğu kokuları engellemek için kullanılan antibakteriyel bir maddedir. Laboratuvar fareleri ile yapılan ilk deneylerde, gümüş nano partiküllerin beyne ulaşabildiğini ve zamanla beyin hücrelerinin ölümüne yol açabileceğini ortaya koymuştur.

 

PEKİ NE GİYECEĞİZ?

İçimiz rahat giyebileceğiniz, içinde zararlı hiçbir şey mevcut olmayan pek çok kumaş bulunmaktadır. 
Bunlar; pamuklu, ipekli, organik yün, kenevir, alpaka, angora, deve tüyü, kaşmir, moher, keten, rami ve saluyottur. Kimyasallar bu doğal kumaşlarda da kullanılıyor olsa da daha az rastlanmaktadır. Ayrıca daha az tahrip eden kumaşları tercih etmek, fiyattan ödün vermek gerektiği anlamına gelmez. Kaliteyi değil, maliyeti azaltma yolunda çok başarılı işler yapan pek çok markadan temin edebilirsiniz.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.
 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal