Fazla Sulanmış Bitkileri Kurtarmak İçin Bunları Deneyin

Bitkilerin fazla sulanması solup ölmelerine neden olabilir. Peki, bitkinin fazla sulandığı nasıl anlaşılır? Fazla su verilen bitkilerin bakımı nasıl yapılır? Aşırı sulama sonrasında bitkileri nasıl eski haline getirilir? İşte detaylar…

07.03.2020-12:39 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-12:15) Fazla Sulanmış Bitkileri Kurtarmak İçin Bunları Deneyin

Bitkiler fazla sulandıkları zaman, oksijen de dâhil olmak üzere gaz değiş tokuşu yapamaz ya da besin maddelerini ememez. Bu nedenle bitkileri sularken çok dikkatli olmak gerekir. Bitkilerin sulanmasına dair merak edilenleri sizin için bir araya getirdik…

GÜNEŞTEN UZAK TUTUN

Bitkiler fazla güneş altında kaldığı zaman kendi kendine bile sulanabilirler. Bitkinizin yaprakları açık yeşilse ya da sararmışsa bu aşırı sulanma belirtisidir.  Verdiği filizler yeşil değil de kahverengiyse bu da aynı şekilde fazla sulandığına işarettir.

SAKSININ ALT KISMINI İNCELEYİN

Saksınızda drenaj deliği bulunmuyorsa büyük ihtimalle bitkinin aşırı sulanma sorunu vardır çünkü suyun fazlası, saksının içinde kalıp kökleri boğar. Bitkiyi kurtarmak için delikleri olan yeni bir saksıya geçirmeniz gerekir.

TOPRAĞIN RENGİ ÖNEMLİ

Eğer bitkinin toprağı yeşilse bu durum aşırı miktarda suda yetişen su yosunudur. Böyle bir durumda bitkinizin toprağını değiştirmeniz gerekir. Bitkiniz solmuşsa ve hiç filiz vermiyorsa bu belirtiler bitkinin aşırı sulamaktan ölmeye başladığının işaretidir.

AŞIRI SU VERİLEN BİTKİLERE NASIL BAKIM YAPILIR?

  • Fazla su verilen bitkilerin üst kısımlar susuz kalabilir. Bu noktada bitki daha yavaş kuruyacaktır ama bitkinizi gölgede tutmanız onun aşırı strese girmesini engeller.
  • Bitkinin köklerini kenarlardan gevşetmeye çalışmak için saksının yanlarına hafifçe vurun. Toprağın ya da bitkinin üst kısmını nazikçe tutup saksıdan dışarı çıkarın.
  • Bitkiyi yeniden bir saksıya ekmeden önce birkaç saat ya da yarım gün saksının dışında tutun. Bu sürede bitkiyi fırın ızgara telinin üstüne koyun, bu yöntem havanın kökleri bir süre kurutmasını sağlayacaktır. Köklerin kahverengi olup olmadığına dikkat edin, unutmayın sağlıklı köklerin beyaz olması gerekir.
  • Bitkiye, suyunu boşaltabileceği daha çok alan sağlamak için alt kısmına biraz çakıl taşı ya da bitki taban örtüsü koyun. Drenaj delikli saksı almayı unutmayın.
  • Bitkinin köklerine zarar vermemeye özen göstererek üstünde su yosunu olan toprağı bitkiden ayırın ve toprağı tekrar kullanmayın.
  • Kökler kokmaya ve çürüyüp kompost benzeri bir şeye dönüşmeye başlarsa, yeniden ekmeden önce kökün bu kısımlarını kesin. Bitkiyi yeni saksıya koyun ve köklerin etrafındaki alanları yeni toprakla doldurun.
  • Dışarısı fazla sıcaksa, su vermeden yaprakları nemlendirmek için üzerine biraz su püskürtün.
  • Toprağın üst kısmı kuruyana dek bekleyin ve daha sonra hafifçe sulayın. Fazla suyun akması için saksının altına bir saksı altlığı koyun.
  • Bitkiyi yalnızca toprağın üsttü kuruduğu zamanlarda sulayın. Toprak tamamen kuruyuncaya kadar beklemeyin, bu durum bitkinin şoka girmesine sebep olabilir. Her sulamadan önce yüzeyi mutlaka test edin. Bitkide yeni bir filiz görene kadar gübre eklemeyin. Kök sisteminin, bu besin maddelerini emmesi için sağlıklı olması gerekir. Ayrıca gübre, sağlıksız kökleri yakabilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal