Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta, kokusuyla kendine hayran bırakan, kurusunu keselere koyup çekmecelerde sakladığımız bir Akdeniz çiçeğidir. Bazı sektörlerde doğal katkı malzemesi olarakta kullanılan lavantayı evde nasıl yetiştiririz?

05.03.2020-17:48 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-17:44) Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

SAKSIDA LAVANTA NASIL YETİŞTİRİLİR?

Lavanta, bahçelerinize de evlerinize de büyüleyici bir güzellik kazandırabilir ancak evde yetiştirilmeye daha müsait olan lavantalar ince yapraklı olanlardır. Munstead ve hidcote türleri evde lavanta yetiştirmek isteyenler için en çok önerilen türler arasında yer alır.

Saksı seçerken kilden yapılmış ve drenaj deliklerine sahip olan saksılar toprağın daha fazla hava almasını sağlayacağı için daha uygundur.

Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır.

10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir.

Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever. Bu yüzden günde 4 - 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur. Kışın ise soğuk almayan gölge bir yerde güzelliğiyle kendine hayran bırakmaya kaldığı yerden devam edebilir.

Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca lavanta, çiçeklerini haziran ve ağustos ayları arasında açarak yazın rengini evinize taşır.

LAVANTA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Lavantayı çoğaltarak evinizdeki güzelliği katlamanın iki yolu vardır: Lavanta dallarını ekmek, lavanta tohumlarını ekmek. Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal