Evde Coronavirüsten Korunmanın Püf Noktaları

Coronavirüs nedeniyle okullar tatil edildi ve birçok kişi evden çalışma sistemine geçiş yaptı. Toplu taşıma araçları, ortak kullanım alanlarında ve iş yerlerinde tedbirler alınmaya devam ediyor. Peki evde olan kişiler Coronavirüse karşı nasıl tedbirler alması gerekir? İşte evde virüsten korunmanın püf noktaları

19.03.2020-12:15 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-11:43) Evde Coronavirüsten Korunmanın Püf Noktaları

Kendilerini evden dışarıya çıkmadan Coronavirüse karşı korumak isteyen kişiler, evde nasıl bir temizlik yapılması gerektiğinin yollarını araştırmaya başladı. Dr. Buğra Buyrukçu adım adım ev dezenfeksiyonunun nasıl yapılması gerektiğini anlattı. İşte evde Coronavirüse karşı alabileceğiniz önlemler…

KIYAFETLERİ BİR KERE GİYİN

Eve dışarıdan geliyorsanız içeri girer girmez ayakkabılarınızın çıkarılması, çok hızlı bir şekilde kıyafetlerin değiştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Buyrukçu, "Bir kıyafeti artık 2-3 kez değil sadece bir kez giymeliyiz. Günlük değiştirdiğimiz giysilerimizi derhal yıkamaya atmalıyız. Özellikle pamuklu çamaşırları çok yüksek ısılarda, örneğin beyazları 90 derecede yıkamalıyız," dedi.

YIKAMADAN ÖNCE ÇAMAŞIR SUYUNDA BEKLETİN

Çamaşırları yıkamadan önce uygun olanların çamaşır suyunda bekletilmesinin ön dezenfeksiyon için gerekli olduğuna işaret eden Dr. Buyrukçu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Eve girmeden önce toplu taşıma aracı kullandıysak, kalabalık bir ortamda bulunduysak, çıkardığımız giysileri çamaşır suyunda bekletelim. Çamaşır suyu ve yüksek ısıda yıkama mümkün değilse yıkama ve kurutma işleminden sonra muhakkak ütüleyelim. Yoğun buharlı ütüleme işleminin ardından ise giysileri hemen katlayıp yerine koymalayım, en az 10 dakika da buhardan arınmasını bekleyelim."

VİRÜSLERİ ÖLDÜREN BU KARIŞIMI HER YERE SIKIN

Bazı evlerde çocuk ve yaşlıların bir arada olduğunu, bu nedenle günlük havalandırmanın atlanmaması gerektiğini de ifade eden Buğra Buyrukçu, "Hele de küçük çocukların, hasta çocukların ve bebeklerin odalarını ekstra havalandıralım. 1'e 2 oranında karıştıracağımız lavanta yağı ile palmarosa yağını evin her köşesine sıkalım. Bu karışım virüsleri öldürmede çok etkili,” dedi.

YÜZEY TEMİZLİĞİNİ HER GÜN YAPIN

Buyrukçu konuşmasına şu şekilde devam etti, “Yanı sıra yüzey temizliğini günlük yapalım; temizlikte kokusu az, alkolü yüksek kolonya kullanalım. Yattığımız yatak da bulaşma açısından riskli. Örneğin geceleri terliyoruz. O terli yastığa virüs bulaşabiliyor; günlük değiştirelim. Ayrıca herkesin el havlusu ayrı olmalı, üç günde bir değişmeli. Mümkünse havluları kaynatalım. Dışarıda kullandığımız eldiven ve maskeleri eve girmeden ucundan tutup çöpe atalım. Meyve ve sebzeleri çok iyi dezenfekte ettikten sonra tüketelim.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal