Dondurulmuş Gıdaların Çözülmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dondurulmuş gıdalar genelde kurtarıcımız olurlar. Ancak dondurulmuş gıdaları çözdürme aşamasında bazı kurallara uymak gerekir. Aksi takdirde özellikle et gibi gıdaların bozulmasına sebep olur.

29.01.2019-10:08 - (Son Güncelleme: 29.01.2019-10:02) Dondurulmuş Gıdaların Çözülmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dondurulmuş gıdalar genelde kurtarıcımız olurlar. Ancak dondurulmuş gıdaları çözdürme aşamasında bazı kurallara uymak gerekir. Aksi takdirde özellikle et gibi gıdaların bozulmasına sebep olur. İşte o kurallar..

ODA SICAKLIĞINDA BEKLETMEYİN

Gıdaların dondurularak saklanmasının tazeliği koruyacak en iyi yöntemlerden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması konusunda tüketicileri uyardı. Bölek, "Dondurulmuş etlerin çözdürülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan oda sıcaklığında bekletme en sağlıksız yöntemlerden biridir" dedi.

AŞAMALAR USULÜNE UYGUN OLMALI

Gıdaların dondurulmasının besinlerdeki mikroorganizma faaliyetini azalttığına dikkat çeken Dr. Bölek, "Gıdalardaki fiziksel ve kimyasal bozulmalar ayrıca gıdaların besin değerlerindeki kayıplar önemli ölçüde önlenir. Fakat bunun için dondurmadan önceki işlemlerde, dondurma esnasında ve çözdürme aşamalarında usulüne uygun davranılması gerekmektedir" diye konuştu.

ŞOK HAŞLAMA ÖNEMLİ

Dondurma işlemi için taze ve zedelenmemiş sebze-meyvelerin tercih edilmesi tavsiyesinde uyarısında bulunan Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Sebze ve meyveler dondurma öncesinde yıkanıp temizlenmeli, yıkanıp temizlenen sebzelerden gerekene ’şok haşlama’ yapılmalıdır. Böylece sebzelerin renkleri dondurarak depolama sürecinde daha iyi korunmuş olacak ve bakteriyel yükte de önemli ölçüde azalma gerçekleşecektir" dedi.

MEYVELER HAŞLANMAMALI

Bölek, "Soğan, ıspanak, kabak, lahana, patlıcan, yeşil fasulye, bezelye, havuç, karnabahar, biber ve kereviz için 2-3 dakikalık bir haşlama yeterli olacaktır. Dondurma öncesinde haşlanan sebzelerin suları iyice süzülmeli, kağıt havlularla kurutulmalıdır. Gerek sebzeler gerekse et ve diğer yiyecekler, bir kerede pişirilecek porsiyonlar halinde paketlere konulmalıdır. Dondurulacak meyveler kesinlikle haşlanmamalıdır." diye konuştu.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal