Diyet Yaparken Buna Dikkat Edin!

Covid-19 salgınına karşı en önemli korunma yöntemi bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Araştırmalar sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kaliteli bir uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlamıştır. Ancak bu süreçte diyet yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. İşte detaylar...

23.04.2020-15:32 - (Son Güncelleme: 23.04.2020-15:09) Diyet Yaparken Buna Dikkat Edin!

Güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük beslenme programınızda protein, lif, vitamin (A, B6, C ve E vitaminleri), mineral (çinko, selenyum, demir) ve antioksidanlardan zengin olan besinlere yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, "Bu dönemde güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenin, ana öğünlerinizde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden ve kalan yarısının eşit üç parça halinde meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk ve yağlı tohumlar ile süt ürünlerinden süt, yoğurt, ayran, peynir gelmesi önerilmektedir. Mevsimine uygun ve dayanıklı sebze-meyvelerden günde 5-7 porsiyon olacak şekilde tüketin. Bitkisel protein ve lif yönünden zengin, oldukça dayanıklı olan kuru baklagilleri mercimek, fasulye, nohut ve benzeri bakliyatı haftada iki defa tüketin," ifadelerini kullandı.

Gün içerisinde öğün atlanmaması gerektiğinin altını çizen Özdemir, kahvaltıya kaliteli proteinler arasında yer alan yumurtanın muhakkak eklenmesi gerektiğini ifade ederek, "Gün içerisindeki bir öğününüze et, tavuk, balık (haftada 2 gün) veya etli sebze yemekleri ekleyin. Bal, propolis gibi arı ürünlerini kullanmak bağışıklığı güçlendirir. Günde bir tatlı kaşığında sınırlandırın" şeklinde konuştu. Her gün ortalama 1.5-2 litre (kilogram başına 30 ml) su tüketilmesi gerektiğini de hatırlatan Diyetisyen Özdemir, çinko ve magnezyum gibi minerallerin ana kaynaklarından olan kuruyemişlerin günde bir avuç olacak şekilde tüketilmesi gerektiğini de söyledi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DOSTU PROBİYOTİKLER

Probiyotiklerinde güçlü bir bağışıklık sistemi uyarıcısı olduğunu ekleyen Özdemir konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Günlük beslenmenize doğal probiyotik kaynaklardan olan süt ve yoğurdu ekleyin. Bu süreçte kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dahil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren hazır soslar, cips, patlamış mısır ve tuzlu kurabiyeler gibi besinlerin tüketimini sınırlandırın. İdeal kilonuzu koruyun. Düşük kalorili kısıtlayıcı diyetler ve detoks programları bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu süreçte agresif diyet yöntemleri kullanmadan, profesyonel destek alarak ideal kilo aralığına bağışıklık sistemini güçlendirerek gelebilmek mümkün."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal