Dış Gebelik, Ektopik (Dış) Hamilelik Nedir?

Ektopik (Dış) gebelik nedir? Ektopik (dış) gebelik nedenleri nelerdir? Ektopik tedavisi nedir? Ektopik (Dış) gebelik hakkında merak edilen bütün soruların yanıtı haberimizde...

26.04.2018-16:05 - (Son Güncelleme: 26.04.2018-15:38) Dış Gebelik, Ektopik (Dış) Hamilelik Nedir?

Ektopik (Dış) gebelik nedir?  Ektopik nedenleri nelerdir? Ektopik tedavisi nedir? Ektopik (Dış) gebelik ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde...

DIŞ GEBELİK, EKTOPİK (DIŞ) HAMİLELİK NEDİR?

Dış gebelik, sperm ile yumurta hücresinin birleşmesi esnasında sıklıkla fallop tüpünde yerleşmesi ve burada gelişmesi sonucu oluşan normaldışı bir gebelik durumudur. Tüpün içinde gelişimeye devam eden embriyo etrafındaki dokuya zarar verir ve belli bir süre sonra bölgedeki damarlardan birinin ya da birkaçının yırtılması sonucu kanama başlar.

EKTOPİK (DIŞ) GEBELİK NEDENLERİ NELERDİR?

Erken gebeliğin bütün belirtileri dış gebelikte içinde geçerlidir. Adet gecikmesi, mide bulantıları, kan ve idrarda yapılan gebelik testlerinin olumlu olması normal gebelik ile aynıdır ve ektopik (dış) gebeliğin fark edilmesini engeller.

Ektopik (Dış) Gebelik Berlirtileri Şöyle;

1- Karın, pelvis, omuz veya boyun bölgesinde oluşan keskin ağrılar

2- Karnın bir tarafında oluşan ağrı

3- Normal periyottan daha ağır ya da daha hafif vajinal kanama

Halsizlik, baş dönmesi veya bayılma

5- Rektal basınç

EKTOPİK (DIŞ) GEBELİK TEDAVİSİ NEDİR?

Tedavide iki yöntem var. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın genel durumu, BetaHCG düzeyi ve dış gebeliğin ultrason boyutları gibi durumlara göre karar verilir.

İlaç Tedavisi: Karın içi sürekli kanama yoksa ve erken teşhis dış gebeliklerde kullanılır. Çocuk isteyen hastalarda 'methotreksat' adı verilen kanser belirtilerinde kullanılan bu ilaç dış gebelik tedavisinde oldukça etkilidir.

Methotreksat tedavisi alan hastalarda Beta-HCG takibi şarttır. Medikal tedavi, tüplere daha az hasar verir ve doğurganlığı koruyucu etkisi yüksektir.

Cerrahi Tedavi: İlkinde dış gebelik geçirmiş tüpün tamamının alınması, özellikle tüp parçalandığında bu yöntem tercih edilir.

İkincisinde ise, tüp hasar görmediyse sadece dış gebelik materyali alınır. Bu cerrahi yöntemler son yıllarda neredeyse tamamen laparoskopik cerrahi ile yapılır.

Son Dakika Magazin Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal