Depresyonun Fiziksel Belirtilerine Kulak Verin

Ciddi bir ruhsal hastalık olan depresyonun genellikle duygusal belirtileri dikkate alınır fakat fiziksel belirtiler de önemli işaretler olarak kabul edilmelidir. Depresyon sadece ruh halimizi değil, fiziksel durumumuzu da etkileyen bir hastalıktır. İşte depresyonun fiziksel belirtileri...

24.08.2020-17:45 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-17:43) Depresyonun Fiziksel Belirtilerine Kulak Verin

Yalnızca duygusal semptomlara odaklanıldığında fiziksel belirtiler gözden kaçırılabilir ya da birçok fiziksel semptom, sıradan ağrılarla karıştırılarak yanlış tedavi uygulamaları yapılabilir.

DEPRESYONUN FİZİKSEL BELİRTİLERİ

Depresyon, beyinde duygusal bilgiyi işleyen sinir hücrelerinin ve bu hücrelerin kullandığı yolların doğru çalışmaması ile ilişkilendirilen bir rahatsızlıktır. Beyindeki bazı bağlantılar aynı zamanda fiziksel ağrıyı hissetme şeklimizi de etkilediğinden, depresyondaki kişilerin ağrıyı diğer insanlara kıyasla daha farklı deneyimlediği düşünülüyor.

  • Kronik ağrılar ortaya çıkabilir ya da bir süredir devam eden kronik ağrılar daha da şiddetlenebilir.
  • Baş ağrısı şikayeti de depresyondaki hastalarda yaygındır. Özellikle migren ağrıları çekiyorsanız, depresyon durumunda baş ağrıları yoğun şekilde hissedilebilir.
  • Sırt-bel ağrıları, genel olarak kas ağrıları ve eklem ağrıları da depresyonda yaygındır.
  • Göğüs ağrıları genellikle kalp, mide ya da akciğer rahatsızlıkları ile ilişkilendirilir fakat depresyon da ciddi göğüs ağrısı hissine sebep olabilir.
  • Sindirim sorunları, özellikle geçmeyen ishal ya da kabızlık görülebilir.
  • Yorgunluk ve halsizlik şikayeti depresyon hastalarında yaygındır. Uykuya dalmakta güçlük, az ve kalitesiz uyku uzun vadede vücutta kalıcı yorgunluğa sebep olabilir.
  • Depresyon aynı zamanda iştahı da doğrudan etkileyebilir. Kimilerinde aşırı yeme isteği ve kilo alımı görülürken kimilerinde iştah kesilmesi ile birlikte aşırı kilo kaybı görülebilir.
  • Baş dönmesi ve sersemlik hissi de depresyon belirtileri ile birlikte yaygın görülen rahatsızlıklar arasındadır.
  • Yapılan bazı araştırmalar depresyonun göz rahatsızlıklarını da tetikleyebileceğini doğruluyor. Gözlerde bulanıklık hissi, görüş kaybı gibi belirtiler de depresyona işaret edebilir.

DEPRESYONA BAĞLI FİZİKSEL RAHATSIZLIKLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uzmanlar, özellikle ifade edilemeyen duygusal stresin, depresyonun fiziksel belirtilerini daha da şiddetlendirdiği konusunda ortak karadadır. Bu yüzden, yaşadığınız fiziksel rahatsızlıkların depresyondan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir psikolog ya da psikiyatristten destek almanız gerekir. Doktorunuz fiziksel semptomlarınızı araştırmak için gerekli testleri istedikten sonra size uygun olan tedavi konusunda da sizi yönlendirecektir. Bazı durumlarda depresyonun fiziksel belirtilerini azaltmak için vitamin ve mineral takviyeleri de önerilebilir, bazen ciddi fiziksel rahatsızlıklarla karıştırılan depresyon belirtileri kolay bir antidepresan tedavisi ile iyileştirilebilir. En doğru yöntemin hangisi olduğuna detaylıca görüşeceğiniz doktorunuz karar verecektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal