Coronavirüsü Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Düşürüyor mu?

Bağışıklık sistemi vücudumuzu her türlü mikrop, virüs ve bakteriden koruyarak hastalıklara karşı kalkan görevi görmektedir. Ancak hamilelik döneminde bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklara karşı her zamankinden daha korumasız olunur.

07.04.2020-16:52 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-16:38) Coronavirüsü Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Düşürüyor mu?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, hamilelik döneminde kadınların bağışıklık sisteminin daha da zayıf olduğunu ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı daha korunmasız olabileceklerini belirterek bu dönemde vücut direncinin güçlü tutulması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

‘GEBELERİN DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, ”Çok hızlı yayılımıyla tüm dünyayı tehdit eden Coronavirüsle mücadelede izolasyon, temas etmemek ve kişisel hijyen çok önemli. Bunların yanı sıra kişisel direncin yüksek tutulması da bir o kadar önemlidir. Özellikle gebelerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor ki, gebelikte bağışıklığın azaldığını net bir şekilde biliyoruz. Hamilelikte hem yapısal olarak hem de bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeni ile özellikle solunum yoluyla bulaşan bu tip enfeksiyonlara yakalanma riski daha fazladır. Bu nedenle gebelerin herkesten daha dikkatli olmaları ve bağışıklık sistemini en üst düzeyde tutmaları çok önemlidir,” diyerek gebelik süresince Coronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Özellikle bu dönemde dengeli beslenmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Emre Pabuçcu, “Yeterince protein, dengeli yağ, kararında karbonhidrat ve vitamin alın. Günlük sadece su tüketimi 1.5 lt olmalı. Bolca sebze ve meyve yiyerek immün sistemi güçlendirmek mümkün. İçeriğinde manganez, riboflavin ve bakır bulunan badem ve ceviz tüketimi de bu dönemde önemli. Anne adayının tüketmesi gereken bir diğer önemli besin ise balıktır. Öğünlerde düzenli olarak yağlı balık çeşitleri tercih edilerek hem bebeğin beyin gelişimine hem de anne adayının bağışıklığının güçlenmesine önemli katkılar sağlanmaktadır.” dedi. Gereksiz karbonhidrat, paketlenmiş gıdalar, işlenmiş şeker gibi besinler ise bağışıklığa olumsuz etki etmektedir.

“Yediğiniz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması; vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, anne sütünün artması tamamen suyun görevidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için gün içinde 8-12 bardak su tüketmelisiniz,” şeklinde konuşan Doç. Dr. Emre Pabuçcu, düzenli ve yeterli uykunun da bağışıklığı güçlendirdiğini ekledi.

CORONAVİRÜSE KARŞI ALINMASI GEREKEN VİTAMİNLER

Gebelik döneminde vitaminler, mineraller ve antioksidanlar enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini belirli bir yere kadar azaltabilir. Anne adayları selenyum, çinko, A, B, B12, C, D, E ve K gibi bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin ve mineralleri doktor kontrolünde kullanabiliyorlar. Aynı zamanda gebelik süresinde hafif sayılabilecek hamilelik egzersizlerinin yapılması hem bebek hem de anne sağlığı için oldukça faydalıdır. Fakat şunu belirtelim, Coronavirüs salgınından korunmanın en iyi yolu kişisel hijyene dikkat etmek, temastan kaçınarak tamamen izole olmaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal