Çok Sık Bakıcı Değiştirmenin Zararları

Kariyer sahibi anneler, çocukları belli bir yaşa geldikten sonra iş hayatlarına geri dönmek isterler. Çocuklarını emanet edebilecekleri bir bakıcı bulmak son derece önemlidir. Peki çok sık bakıcı değiştirmek çocuk için neyi ifade eder?

02.01.2019-12:20 - (Son Güncelleme: 02.01.2019-12:12) Çok Sık Bakıcı Değiştirmenin Zararları

Kariyer sahibi anneler, çocukları belli bir yaşa geldikten sonra iş hayatlarına geri dönmek isterler. Çocuklarını emanet edebilecekleri bir bakıcı bulmak son derece önemlidir. Peki çok sık bakıcı değiştirmek çocuk için neyi ifade eder? İşte çok sık bakıcı değiştirmenin çocuk açasından zararları..

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Arzu Önal, çok sık bakıcı değiştirmenin doğru olmadığını bu yüzden başta doğru seçimin iyi yapılması gerektiğini söylüyor.

TERK EDİLME KORKUSU YARATIR

Bakıcı evden ayrılırken çocuklarda terk edilmişlik düşüncesinin yarattığı kaygı ve korku hissi oluşur. Çocuklar; "Terk edildim, demek ki bir hata yaptım. Suçluyum başkaları da beni terk edebilir" gibi olumsuz düşünceye kapılabilir. Çocuklar bu endişeyle ebeveynlerine daha bağımlı ve kaygılı yaklaşmaya başlıyor ve 'Yanlış bir şey yaparsam onlar da beni terk edebilir' diye düşünürler.

BAĞLANMA BOZUKLUĞU

Eğer çok sık bakıcı değişirse çocukta kaygı, korku ve suçluluk gibi olumsuz duygular pekişir. Bu durum çocuklarda bağlanma bozukluğuna sebep olur. Çocuklar büyüyünce bu sorun farklı bir hal alır ve çevrelerine güvenmeyen erişkinlere dönüşebilirler.

NE YAPILMALI

Bakıcısı ayrıldığında çocuğun ilk başlarda korku ve endişe yaşaması doğal bir durum. Bu süreçte çocuğu birkaç hafta gözlemlemek gerekiyor. Kaygı, anne babanın uzaklaşmasından aşırı endişe duyma, uyku rutininde bozulma, iştah değişiklikleri, donuklaşma, sevdiği aktivitelere katılmak istememe ve yabancılardan korkma fark edildiğinde bir uzmana danışmakta fayda var.

ÖNCESİNDE BİLGİLENDİRMEK ŞART

Hangi yaş döneminde olursa olsun, çocuklar değiştiğini fark eder ve bu durum tüm çocukları farklı etkiler. Konuşabilen ve konuşulanı anlayabilen çocuklara bakıcısının değiştiğini uygun bir dille anlatmak gerekir. Tartışmalı bir ayrılma değilse, isterse bakıcısını belli aralıklarla görebileceği konusunda destek olunacağı da belirtilmeli. Tartışmalı ayrılıklarda bile vedalaşma yaşanmasına izin vermek en doğru bir yaklaşım olacaktır. En fazla dikkat edilmesi gereken npkta ise bakıcının ayrılma sebebinin kesinlikle onun hatası olmadığını anlatmak gerekir. 'Bir süredir beraberdik. Gitmesi sana ne hissettirdi?' gibi cümlelerle yaklaşarak duygular üzerinden gitmek ve onu anlamaya çalışmak doğru bir yaklaşım olur.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.

 



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal