Çocuklarda İşitme Kaybına Dikkat Edin!

KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Baltacı, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında "Çocuklarda İşitme Kaybının Önemi" ne dair bilgiler verdi. Detaylar haberimizde…

03.03.2020-09:21 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-09:17) Çocuklarda İşitme Kaybına Dikkat Edin!

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 32 milyon, ülkemizde ise 2 milyon 200 bin çocukta işitme kaybı olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Baltacı, “Hastalıkta olduğu gibi çocuklarda gelişen işitme kaybında da erken teşhis çok önemli. Bunun nedeni ise çocukların konuşma fonksiyonlarının büyük bir bölümünün ilk 2 yaşta büyük ölçüde tamamlanması,” dedi.

KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Baltacı, bu sebeple her çocuğun yeni doğan döneminde ve okul öncesinde kulak muayenesi ile işitme testinden geçmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ayrıca çocukta gözlenen belirtilerin ihmal edilmemesi de erken teşhiste büyük önem taşıyor. Çocuklarda işitme kaybı basit bir kulak muayenesinin ardından işitme testleriyle kolaylıkla tespit edilebiliyor," şeklinde konuştu.

İŞİTME SORUNLARININ TESPİTİ

Özellikle ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yüksek ses olan ortamlarda uyanmaması gibi durumlara dikkat çeken Op. Dr. Adem Baltacı, "Duyduğu sesleri gelişim dönemlerine uygun olarak taklit etmiyorsa ya da hiçbir tepki vermiyorsa işitme kaybının en büyük belirtilerinden birisidir. 6 ay ile 1 yaş arası basit anlamlı konuşma sesi çıkaramaması ya da tanıdık kişi ve eşyaları gösterememesi, 1-2 yaş arası dönemde de çevreden gelen seslere tepkisiz ve ilgisiz olması, yüksek sesle televizyon seyretmesi ve konuşma yetisinin olmaması ailede işitme kaybı olabileceği konusunda şüphe uyandırmalı ve hemen doktora başvurulmalıdır," dedi.

TEDAVİDE TEŞHİSİN ÖNEMİ

Op. Dr. Adem Baltacı, tedaviden başarılı sonuç alınabilmesi için işitme kaybının nedenini ve tipini tespit etmenin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Tedavinin altta yatan nedene göre belirlendiğini dile getiren Op. Dr. Adem Baltacı, "İşitme kayıplarının büyük bir kısmı kulağın temizlenmesi ya da yabancı cismin çıkarılması, ve ilaç tedavisi gibi basit yöntemlerle ortadan kaldırılabiliyor. Orta kulakta sıvı olması (zamklı kulak) gibi bazı durumlarda sorun basit cerrahi yöntemle düzeltilebiliyor. Erken teşhis edildiğinde doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan iç kulak tipi kayıplarda işitme cihazı, biyonik kulak (koklear implant) ve özel eğitim ile rehabilitasyon sayesinde çocuğun ileride karşılaşabileceği sosyal ve eğitim sorunlarının önüne geçilebiliyor," şeklinde konuştu.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal