Çocuklarda Gündüz Uykusunun Faydaları

Uyumak bedenin dinlenmesi ve vücudun gelişmesi için önemlidir. Hatta çocukların belli bir yaşa kadar gündüz uykusuna yatması sağlıklı gelişim için tavsiye edilmektedir. Peki gündüz uykusunun faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde...

27.06.2020-12:57 - (Son Güncelleme: 27.06.2020-12:51) Çocuklarda Gündüz Uykusunun Faydaları

Anneler genellikle çocuklarının enerjilerini harcadıktan sonra uyumalarını sağlarlar ki kendilerine vakit ayırabilsinler. Tabi ki çocukları için de oldukça yararlı olan gündüz uykuları sadece çocuklar için değil yetişkinler için de faydalıdır.

GÜNDÜZ UYUMANIN FAYDALARI

Bebekler doğduklarından itibaren uzun saatler uyurlar. Bu uyku esnasında bebeklerin gelişimi özellikle beyin gelişimi oldukça hızlı olur. Etraflarında gördükleri her şey onlar için ilgi çekici ve merak uyandırıcıdır. Bu yüzden uzmanlar bebeklerin beyinlerinin hızlı gelişimi ve kendisini yenilemesi için gündüz uykusunun önemli olduğunu belirtir.

Bebeklerin oldukça aktif ve sürekli çalışan beyinlerinde yoğun sinaptik aktiviteler sayesinde uzun süre uyanık kalmaya daha az dayanabilirler. Uzmanlar öğrenmeyi pekiştiren ve kolaylaştıran şeylerin bu uykular olduğunu iddia etmektedirler. Yapılan bir araştırmada, uzmanlar çocuklara yeni kelimeler öğretiyor. Sonra üç yaşındaki çocukları iki farklı gruba ayırıyor. Bir grup çocuk kelimeleri öğrendikten sonra uyutuluyor, diğer grup uyumuyor. Öğrendikleri kelimeler üzerine bu iki gruba da küçük bir sınav yapılıyor ve uyuyan gruptaki çocukların daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor.

Her anne çocuğunun mutlu olmasını ister. Uyku, çocukların duygu durumlarında da oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, gündüz uykusunu bir gün bile atlayan çocuklarda kaygı, mutsuzluk ve çevrelerine karşı daha az ilgili oldukları kanıtlanmıştır.

GÜNDÜZ UYKU UZUNLUĞU NE KADAR OLMALIDIR?

Yeni doğan bebekler genellikle günde 16-18 saat uyurlar. Bu uykular normal gece uykusu ya da şekerleme uykusu gibi olmaz. Aksine, genelde beslenme aralarında 30 dakikadan 4 saate değişiklik gösteren parçalar halinde uyuma olur. Karnı tok bebeklerin uykulu bebekler olduğunu bilmelisiniz.

Daha büyüdüklerinde uykularının uzunluğu ve sıklığı çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Uzmanlar, 172 çocuğun doğdukları andan 7 yaşlarına kadarki uyku şekillerini incelemiş ve 9-12 aylık bebeklerin günlük iki gündüz uykusu yaptığını, 15-24 aylık aynı çocuk grubunun uyku alışkanlığı çoğu yaklaşık iki saat sürdüğü, 3 yaşındaki çocukların çoğu azalan oranlarda olsa da hala gündüz uykusuna yattığını belirledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal