Cinsellikte Doğal Korunma Yöntemleri

Cinsellik, çoğu insanın kafasını kurcalayan, her zaman merak unsuru olmuş ilginç bir konudur. Maalesef, bu alanda sağlıklı bilgilerin edinilmesi hususunda, insanlar yetersiz davranırlar. Peki cinsellikten korunmak için neler yapılmalıdır? İşte detaylar…

14.07.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-16:24) Cinsellikte Doğal Korunma Yöntemleri

Kültür ve çevre etkisi, baskılar, korkular, psikolojik durumlar, kadın-erkek rollerinin karmaşası, cinselliğin abartılması gibi durumlar, iletişimsizlikle birlikte büyük sorunlara da yol açar. Oysa, cinsellikte doğal korunma yöntemleri sayesinde, insanlar birbirlerine nasıl yaklaşacaklarını da belirlemiş olurlar.

CİNSELLİK NASIL YAŞANMALIDIR?

Günümüzde yaşanan bu hız çağında, insanlar cinselliği de yeme-içme gibi birden tüketme çabasına girerler. Şüphesiz, cinsel özgürlük, ilişkilerin mahrem kalması ve kimi tensel ihtiyaçlar elzemdir. Fakat, bunların ekseninde, cinsellikte doğal korunma yöntemleri de bilinmelidir.

Cinsellik öncelikle, üstüne okunulması, bilgi edinilmesi ve düşünülmesi gereken bir konudur. Ardından, işin pratik ve keşif kısmı gelir. O kısımda da herkesin önüne gelenle ilişkiye girmemesi gereklidir. Zira, cinsel yolla bulaşan kimi hastalıklarla birlikte (frengi, HIV, HPV, hepatit, uçuk, siğil, bel soğukluğu vd.) insan geri dönemeyeceği bir cehennemin de içine çekilebilir. Bir anlık zevk için bir ömür fiziksel ve ruhsal hasarlar meydana gelebilir.

Bu yönde gerek bekarlık gerek birliktelik ya da evlilik aşamasında, birlikte olunacak kişi hakkında bilgi edinmek, onu gözlemlemek ve tanımak önemlidir. Özellikle, tek eşli bir cinsellik, sağlıklı birlikteliğin, kaliteli iletişimin ve ruhsal sağlığın da biricik yoludur. Fiziksel etkileşim açısından da insanın eşiyle beraberliği bir güven duygusu oluşturur.

CİNSELLİKTE KORUNMA YÖNTEMLERİ NEDEN GEREKLİDİR?

Çeşitli rahatsızlıklar edinmemek, istemsiz gebelik yaşanmaması, morallerin bozulmaması ve şüphe, güvensizlik gibi kötü duyguların hissedilmemesi adına, cinsellikte doğal korunma yöntemleri gereklidir.

Cinsellikte doğal korunma yöntemleri bu anlamda, öğrenilmesi gereken hayat bilgisi değerleridir.

CİNSELLİKTE DOĞAL KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kadın ve erkek açısından baktığımızda, cinsellikte doğal korunma yöntemleri farklı olabileceği gibi, ortak da olabilmektedir. Doğal korunma denilince; bunun kimyasalların dışında bir şey olduğu zannedilir. Bu yüzde yüz doğru değildir. Söz konusu cinsellik olduğu için, o yönde önlemlerin alınacağı en doğal sayılabilecek yöntemler seçilir. Bunların kimileri kimyasallık da barındırabilmektedir.

En doğal yöntemler kimi başlıklar halinde şu şekilde sunulabilir:

*Haplar

Genellikle, doğum kontrolü yahut hormon düzenleyici şekilde sunulan haplar kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Bunlar rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruma sağladıkları gibi, ağırlıkla doğum kontrolü için kullanılırlar.

*Kondom (Prezervatif)

Genelde kullanılan doğum kontrol yöntemlerinin başında, prezervatif gelir. Prezervatif hem erkeği hem de kadını cinsel yolla bulaşacak hastalıklardan koruyacağı gibi, meninin vajinaya ulaşmasını da engelleyerek, hamilelik için koruyucudur. Fakat, sağlam bir markanın kullanılması tavsiye edilir. Yırtılma, patlama gibi durumlarda sorun çıkabilir.

*Kadın Kondomu

Kadınlar için tasarlanmış ve genelde 17 cm. uzunluğunda olan bu plastik, kayganlaştırıcı sürülmüş vajinaya yerleştirilir. Cinsel ilişkiden sonra, dışındaki halkadan çekilip, çöpe atılır.

*Geri Çekilme

Cinsellikte en doğal korunma yöntemlerinden biri olsa da geri çekilme kimi hallerde tehlike de taşımaktadır. Çünkü, erkek bazen boşalacağı esnada geri çekilememekte, çekildiğindeyse sıvının küçük bir miktarı vajinaya akmaktadır. Yahut bazı durumlarda erkeğin zevk suyuna da meni karışabilmektedir. Halk arasında bilinen bir yöntem olsa da güvencesi bulunmamaktadır.

*Âdet Dönemi Takvimi

Kadınların 28 günde bir gördükleri âdet periyotlarını hesaplayarak, yumurtlama risklerinin en az olduğu aralıkta cinsel ilişkiye girmeleridir. Lakin, bu yöntemin de hamile kalınmayacağına dair kesin bir güvencesi yoktur.

Adetliyken, cinsel ilişkiye girmek de çoğunlukla hamileliği engeller. Fakat, onun da sağlık açısından zararları doğabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal